Proiectul "Învaţă împreună cu mine" este derulat de Primăria Bistriţa în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr. 7. Acesta este finanţat din granturi norvegiene, care se adresează copiilor aflaţi în situaţie de risc social, în special celor de etnie romă, din Viişoara şi Sărata.
”Acesta este un proiect ce se adresează copiilor cu condiţii dificile, în special minorităţii rome. Singura şansă a noastră, a tuturor, este educaţia şi pentru etnicii romi educaţia este mai importantă decât pentru ceilalţi deoarece în zona respectivă se manifestă abandonul şcolar şi analfabetismul mai mult decât la celelalte naţionalităţi. Este o sarcină a noastră, a tuturor, ca integrarea etniei rome să se facă realmente începând de ieri, nu de mâine sau de anul viitor, şi orice problemă de care nu ne ocupăm acum va rămâne în sarcina generaţiilor viitoare. Oricum vor avea şi generaţiile viitoare de rezolvat lucruri. Este bine ca noi să facem paşi în această direcţie şi să integrăm populaţia de etnie romă prin educarea copiilor, să dăm o şansă noii generaţii, viitoarelor generaţii. Aceste proiect îl realizăm în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 7 Viişoara”, a declarat astăzi la o conferinţă de presă primarul Ovidiu Creţu.
Potrivit proiectului "Învaţă împreună cu mine" este prevăzută implementarea unui set de servicii educaţionale complementare sistemului educaţional tradiţional (Şcoală după şcoală şi Grădiniţa estivală) în vederea sprijinirii a 158 de copii proveniţi din familii dezavantajate din localităţile Viişoara şi Sărata. Din cei158 de copii care beneficiază de acest proiect, 124 de copii sunt de etnie romă. Proiectul se va derula pe o pe o perioadă de 11 luni şi se are în vederea maximizării şanselor de incluziune socială optimă a acestora. Un al obiectiv al acestui proect este dezvoltarea de activităţi educative extraşcolare, de recreere şi socializare în vederea sprijinirii celor 158 de şcolari.
Conducerea Primăriei Bistriţa a anunţat astăzi că activităţile prinse în proiect sunt: servicii de consiliere, programe flexibile de educaţie tip after school, Grădiniţa estivală, activităţi extracurriculare privind dezvoltarea capacităţilor şi abilităţilor specifice, dezvoltarea dialogului social.
Autorităţile locale speră că după implementarea acestui proiect se va înfiinţar un program educativ comunitar adresat copiilor în situaţie de risc de abandon şcolar (158 de copii preşcolari şi şcolari vor beneficia de activităţi educative, dintre care 124 de copii de etnie romă), vor fi susţinute 152 de ore de matematică, limba română şi limbi moderne în cadrul programului ”Şoală după şcoală” (384 de ore de activităţi extraşcolare) şi activităţi de dialog social părinţi-şcoală-comunitate.