Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  23 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015VIDEO - Protest inedit împotriva kitsch-ului din cultură: un irlandez vrea să ajungă pe jos până la Muzeul Ţărănului Român de la Bucureşti

04/12/2012 16:37:06 Raluca NECHITI  
Peter Hurley, un irlandez îndrăgostit de România, a reuşit să şocheze maramureşenii şi nu numai, prin activităţi inedite: a dat glas crucilor din Cimitirul Vesel din Săpânţa, a cântat oilor din munte pentru a da lapte mai bun şi acum a pus la cale o nouă provocare. Vrea să parcurgă pe jos peste 600 de kilometri până la Bucureşti.

În urmă cu nouă zile Peter Hurley, irlandezul iubitor de România, a plecat la drum într-o călătorie inedită şi ieşită din tipare. Şi-a luat “o botă”, care să îl apere de câini, rucsacul în spate şi a plecat de la Săpânţa pe jos spre Bucureşti. Câteva zile a petrecut pe meleagurile din Bistriţa-Năsăud. Nici ploaia, nici vântul şi nici zăpada nu au putut să îl determine să renunţe la călătorie. Vrea să ajungă cu orice preţ, până de Crăciun, la Bucureşti, la Muzeul Ţăranului Român.

“Vreau să ajung la Bucureşti, la Muzeul Ţăranului Român. Am plecat de la Cimitirul Vesel, din Maramureş. Am mers în general departe de drum, pe cărări şi poteci… A fost greu şi fără iarnă, dar mergem mai departe” ne-a povestit Peter Hurley ajuns pe Dealul Jelnii.

Zilnic încearcă să meargă pe jos câte 30 de kilometri, aseară reuşind să parcurgă o treime din traseu.

“Ideea mi-a venit într-o zi după ce am participat la un eveniment cultural care era aşa de dezamăgitor... Erau foarte multe lucruri care pot fi catalogate drept kitsch şi cred că în România este un foarte mare risc acum. Este o ţară care este în drum spre a face un fel de kitsch cultural” ne explică Peter Hurley.

Până acum s-a cazat pe la diferiţi meşteri populari şi prieteni şi nu a întâmpinat greutăţi prea mari cu cazarea peste noapte. Totuşi, a existat o probemă la Dumitra, nimeni nu a fost dispus să îi ofere un acoperiş pentru o noapte aşa că s-a văzut nevoit să se întoarcă până în Salva să se odihnescă iar a doua zi a reluat drumul pe jos…

Peter Hurley - a venit în România în urmă cu 18 ani, ca turist şi s-a îndrăgostit de meleagurile noastre şi nu numai… Peter s-a căsătorit cu o româncă şi nu a mai plecat de aici. Încet – încet „s-a transformat pur şi simplu într-un român, cu tot ce presupune acest lucru: citeşte ziare româneşti, înjură româneşte, ţine cu naţionala de fotbal a României, zice „Nu pot să vorbesc acum, că sunt varză", cântă din toţi bojocii „Noi suntem români", ţine toate posturile ortodoxe şi doar faptul că strămoşii lui irlandezi şi-au dat viaţa pentru dreptul de a fi catolici îl face să nu se con-vertească la ortodoxie şi, ca orice român autentic, apreciază o horincă de prune adevărată” scrie http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/cum-s-a-transformat-peter-hurley-in-petrica-a-lu-hurleiu-236710.html.

Peter Hurley organizează începând din 2010 încoace un festival inedit dedicat satului şi tradiţiilor -“Drumul lung spre Cimitirul Vesel” de la Săpânţa, fiind încântat că Maramureşul este zona în care se păstrează cel mai bine tradiţiile.

6698 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2023 Bistrițeanul.ro