Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  93 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VIDEO - Marina Pop, neposeanca ce și-a transformat șopronul în muzeu țărănesc

14/04/2015 11:27:44 Bianca SARA  
Un șopron, care până în urmă cu ceva vreme adăpostea lemne, ascunde o adevărată comoară. Marina Pop, o neposeancă de 84 de ani și-a transformat șopronul într-un muzeu țărănesc. Cel care a dus la bun sfârșit proiectul este fiul femeii.

Un banal șopron dintr-o gospodărie din localitatea Nepos ascunde o adevărată comoară, pe cât de veche pe atât de valoasă. Este vorba despre un muzeu țărănesc, mai exact o cameră amenajată ca acum un secol.

Proiectul aparține Marinei Pop și a fiului său, care a ținut morțiș să adune obiecte vechi și de un secol, pentru a arăta lumii cât de inventivi erau românii când tehnologia nu ajunsese pe meleaguri bistrițene. Au început cu obiectele lăsate moștenire de părinți și le-au completat cu alte piese primite de la rude și prieteni din sat.

Cămăruța vopsită în albastru ca cerul adăpostește mobilier de acum 100 de ani, printre care scaune lucrate manual și lavițe folosite și pentru depozitare și chiar și un pătuț pentru copii mici.

Acest pătuț a adormit nu mai puțin de trei generații. Atât Tanti Marina, cât și copii și nepoții săi au fost legănați în acel pătuț. În prezent acesta este parte din muzeu, doar o păpușă amintind de utilitatea acestuia.

Mobilierul este completat de oale și farfurii decorative, păretare și fotografii vechi de familie. De asemenea, sunt expuse mai multe costume populare, despre care Tanti Marina spune că au fost lăsate moștenire de la mama sa. Costumele populare se numără printre cele mai vechi obiecte din camera-muzeu, apropiindu-se de un secol.

Mai veche este însă o oală din lut pentru sarmale, despre care Tanti Marina spune că nu știe exact când a fost făcută, cert este faptul că mama sa a primit-o de la bunica ei și a transmis-o mai departe.

Din cămăruță nu lipsesc războiul de țesut, fuiorul de tors sau piaptănul pentru cânepă. Putem admira cântarul de acum 100 de ani, dar și „bunicul” fierului de călcat modern, care folosea nu energie eletrică, ci cărbuni.

Curtea femeii nu a fost nici ea ignorată, fiind oarecum integrată în tot acest proiect, care momentan nu are alți vizitatori înafară de familie și prieteni. Printre obiectele care ridică sprâncenele celor care trec pragul familiei Pop se numără niște „antiderapante” pentru încălțăminte, folosite și ele acum decenii bune pentru drumurile prin zăpadă.

„A fost ideea fiului meu, care a adunat toate „vechiturile de prin sat de pe unde o găsit. Nepoatele toate îmi spun că asta e camera lor preferată din casă și de îi plină de vechituri”, precizează Tanti Marina.

Tanti Marina îți poate vorbi ore în șir despre întrebuințarea obiectelor din această cameră. Femeia este ca o enciclopedie ambulantă, iar vizitatorii muzeului adesea apelează la cunoștințele și mai ales amintirile sale pentru a elucida „misterul” ce se învârte în jurul unora dintre obiecte.

Întrebată dacă se aștepta ca șopronul său să se transforme într-un muzeu, Tanti Marina ne spune: „Da` de unde! Și amu` mă minunez cât de mult se bucură lumea când vede vechiturile astea. N-am știut ce-i ăla muzeu, credeam că muzeu îi doar la oraș, auzeam că se duc copiii la muzeu, dar nu m-am gândit c-oi ave și io muzeu aici”.

 

3354 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro