Din disperare de cauză după ce autoritățile locale și județene s-au arătat indiferente în fața gunoaielor care sufocă malurile râului Someș, preotul ortodox din Nepos s-a înarmat cu un smartphone și a luat la pas malurile râului pe o distanță de 20 de kilometri.
A identificat fiecare morman de gunoi și l-a urcat pe platforma Trash Out, una dintre cele mai mari din lume dedicate deșeurilor. Râul Someș va avea în curând diguri pe tot parcursul său. Nu este vorba despre ceva investiție, ci de gunoaiele care au format pe zeci de kilometri „diguri” periculoase pentru mediu și pentru sănătatea celor care locuiesc în apropiere.
Resturi de construcții, mobilier, deșeuri menajere, resturi din agricultură și chiar cadavre de animale împânzesc malurile râului Someș în Feldru, Rebrișoara, Năsăud sau Ilva Mică.
De mai bine de un an, preotul ortodox Vasile Rus se luptă cu aceste deșeuri. I-a scos pe enoriași la ecologizare, a făcut sesizări la autoritățile locale, la cele județene și chiar și la Garda Națională de Mediu.
L-a determinat să acționeze un incident pe care l-a avut fiica sa de doar 9 ani. Anul trecut, în timp ce se juca pe malurile râului fetița s-a lovit la picior cu un fier ruginit. Piciorul s-a infectat, iar fetița a fost purtată pe la diverși medici preț de o lună pentru a scăpa de septicemia destul de serioasă.
Văzând că autoritățile nu reacționează, în disperare de cauză, săptămâna trecută părintele și-a luat smarphone-ul pe care a instalat aplicația Trash Out, dedicată mormanelor de gunoi din întreaga lume, și a luat la pas malurile râului Someș. A identificat mormanele de gunoi și le-a urcat pe harta virtuală a celor de la Trash Out.
Pe o rază de 20 de kilometri, din Năsăud și până în Ilva Mică, preotul a identificat peste 700 de mormane de gunoi, toate depozitate pe malurile râului Someș.
„Singur, împreună doar cu bunul Dumnezeu și înarmat cu un smarphone pe care era instalată aplicația Trash Out, am bătut toate malurile râului Someș din Năsăud și până în Ilva Mică, 20 de kilometri, și am pus tot pe Internet, în mediul virtual. Am adunat peste 700 de mormane de gunoi, am vrut să sensibilizez, să trag un semnal de alarmă asupra situației de pe râul Someș”, ne spune preotul Vasile Rus.
Slujitorul Domnului nu se va opri aici, intenționând să pună bazele unui centru de voluntariat alături de asociația pentru protecția mediului Gal Ruralis. Vrea să ecologizeze alături de voluntari malurile râului, dar și să organizeze întâlniri cu enoriașii în încercarea de a-i educa și a-i determina să fie mai prietenoși cu natura.
Autoritățile locale tratează ecologia cu...amenințări
Pe lângă faptul că autoritățile locale până acum nu au reacționat, acțiunea de ecologizare a părintelui întreprinsă anul trecut i-a adus acestuia și amenințări din partea primarului comunei Feldru Grigore Țiolan.
„Am fost tratat cu indiferență, am primit la un moment dat și unele amenințări mai voalate. Am fost amenințat că voi fi raportat la părintele Andreicuț pentru că am îndrăznit să organizez ecologizarea. Am fost și raportat, însă mitropolitul mi-a apreciat și admirat truda”, mai spune preotul.
Nici Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu nu și-a făcut treaba, deși cunoaște situația de mai bine de o lună.
„Ca urmare a sesizării dumneavoastră ne-am deplasat la fața locului, în comuna Feldru și am constatat faptul că pe malurile râului Someșul Mare există deșeuri de natură diversă (provenite din antrenări din amonte, precum și din abandonări neglijente). Ca urmare s-au dispus măsuri de îndepărtare a deșeurilor existente pe amplasament, în perioada imediat următoare, în funcție de condițiile meteo”, se arată în răspunsul comisariatului județean la solicitarea înregistrată în 30.12.2014.
Ei bine, gunoaiele sunt tot acolo, deși condițiile meteo au permis o ecologizare ca la carte. Mai mult, Primăria Feldru, în responsabilitatea căreia intră o eventuală ecologizare, nu a fost amendată nici măcar o dată în ultimii ani, deși gunoaiele sufocă malurile râului de cel puțin 5 ani.
În imaginile video de mai jos puteţi vedea o mică parte din gunoaiele adunate pe malurile râului Someşul Mare dar şi ceea ce spune părintele Vasile Rus despre acest dezastru.