Ajunși de câteva luni în județul nostru, familiile de refugiați din Ucraina încearcă să se adapteze în România, însă nu-și uită tradițiile. Familia Tuchalina împreună cu vecinii, a doua familie ajunsă în urmă cu două luni în Măgura Ilvei au sărbătorit ieri Crăciunul pe stil vechi. Un Crăciun trist cu multe lipsuri, însă Moșul a auzit de ei...
Ajunul Crăciunului pe rit vechi, 6 ianuarie, i-a găsit pe copiii familiei Tuchalina și ai familiei Grinina în jurul unui brăduț extrem de modest, cu doar câteva globuri de le puteai număra pe degetele de la o mână.
Părinții nu au avut bani de cadouri, iar atmosfera de sărbătoare lipsea din căsuța din Măgura Ilvei unde sunt cazate cele două familii și cei zece copilași.
Cei care au vrut să vadă cum își sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi primele două familii de ucraineni refugiați, ajunși în județul nostru, au fost colegii de la TVR, Nicoleta și Gigi Cherecheșiu care au ajuns în căsuța de la Ilva în ajunul Crăciunului.
Tristețea copiilor care nu vor primi cadouri anul acesta, amplificată de cea a părinților care nu și-au permis să le cumpere cadouri celor mici, i-a lăsat fără cuvinte și i-a emoționat până la lacrimi.
Telefoanele venite spre redacția noastră au pus rapid ajutoarele Moșului la treabă... Împreună cu spiridușii de la Impact ne-am mobilizat și rapid le-am pregătit celor două familii de refugiați un brăduț, câteva cadouri, dulciuri, hăinuțe și jucării pentru a le reaminti că Moșul există... Dintre donatorii noștri generoși nu au lipsit nici cei care le-au umplut masa de Crăciun, cu cârnați, slănină, cozonaci...
Deja ieri, în Ziua de Crăciun, înainte ca mesagerii Moșului să pună cadourile sub brad, atmosfera de sărbătoare se simțea în casuța familiilor de urcaineni fugite de calea războiului. Copiii au primit ceea ce și-au dorit - dulciuri și jucării. Pentru părinți Moșul se lasă încă așteptat - tata și fiul cel mare, Andrei, își așteaptă încă actele pentru a putea merge la muncă, aceasta fiind și cea mai mare dorință a lor.