Lacrimile mamei au fost cele care l-au determinat pe Alexandru Uiuiu să găsească o soluție pentru ca cea care i-a dat viață să nu se mai uite cu durere la căsuța mică, din fundul curții în care a crescut, căsuță goală după moartea părinților ei...
A transformat-o în muzeu iar mama a ajuns custodele muzeului viu, care păstrează și astăzi intacte sute de obiecte folosite de familia artistului în trecut. Mama, Maria, chiar dacă are numai patru clase, este o povestitoare desăvârșită, fiind o adevărată plăcere să o asculți prezentându-ți muzeul. AFLAȚI din materialul VIDEO ce ascunde lada de zestre din căsuța bunicilor.
Alexandru Uiuiu și-a propus încă din 1998, când a modernizat casa bunicilor și a transformat-o într-un muzeu viu, să facă cât mai multe astfel de case, nevoie fiind după părerea lui, ca în fiecare sat din județ să se păstreze o dovadă a satului care a fost odată.
Toate casele pe care reușit până acum să le reabiliteze au peste 100 de ani vechime. După casa bunicilor de la Feldru a urmat o casă la Miceștii de Câmpie și acum se lucrează intens la o căsuță din Șintereag.
Fiecare căsuță, realizată cu bani ai fundației Ethnos condusă de Alexandru Uiuiu are ceva special. La Feldru sunt păstrate toate obiectele vechi, leagănul copiilor și lada de zestre, la Micești încă funcționează războiul de țesut iar la Șintereag vechiul cuptor a prins din nou viață.
Nu numai căsuța de la Feldru are o poveste specială. Toate casele au una! La Miceștii de Câmpie căsuța a fost donată primăriei de o bătrânică care nu mai avea pe nimeni. Fundația condusă de Alexandru Uiuiu a luat căsuța în administrare și a reablitat-o. Acum aici e un adevărat colț de rai, o oază de liniște. În curte au fost refăcute cotețele care au adăpostit odată găini iar garajul ascunde o mașină de pompieri veche de sute de ani.
La Șintereag căsuța aflată în plină reabilitare aparține unor frați mutați din județ și care ar fi vrut să nu lase casa copilăriei lor să se dărâme, așa că au dat-o în administrarea Fundației Culturale Ethnos. Lucrările de reabilitare sunt aproape de final și casa va deveni un loc special al artiștilor care pot veni aici să scrie, să picteze, să sculpteze, sau chiar să se relaxeze câteva zile la țară, într-o casă veche de 100 de ani.
Tehnica pe care artistul, ajutat de câțiva voluntari iubitori ai tradițiilor, o folosesc pentru reabilitarea caselor este cea de acum 100 de ani – lemne, cuie, lut și var.
AFLAȚI din metarialul VIDEO cum reușesc cei doi voluntari să redea căsuțelor strălucirea pe care au avut-o odată.
Casele pe care le reabilitează sunt în stare avansată de degradare, dar Alexandru Uiuiu spune că utilizând o sumă de maxim 5000 de euro căsuța este numai bună de locuit. „Locuințele sunt aduse la forma şi aspectul pe care le aveau când au fost ridicate. Toate sunt funcționale, și toate au un minim necesar de mobiler, se poate face o mămăligă acolo, se poate dormi...” povestește artistul care în materialul VIDEO dă mai multe detalii despre acest proiect.
Alexandru Uiuiu a mai reabilitat o căsuță și la Șebiș însă aceasta nu mai există acum, fiind demolată și terenul vândut de moștenitorii vechilor proprietari.
Pentru a evita pe viitor astfel de situații, Alexandru Uiuiu vrea să claseze celelalte căsuțe, să le includă în lista monumentelor istorice și astfel să fie protejate.
Muzeele vii atrag deja zeci de turiști, aici fiind organizate lansări de carte și expoziții dar și șezători. Mai mult, Alexandru Uiuiu vrea să le includă într-un circuit turistic care să arate simplitatea vieţii de la ţară, la fel ca acum 100 de ani.
Artistul bistrițean a identificat deja alte două căsuțe care vor fi transformate în muzee vii la Lelești și Cociu.