Tânără, frumosă, plină de viață... și are o meserie cât se poate de masculină: pușcaș – lunetist: Maria Andronesi a renunțat la o viață liniștită, ca asistentă medicală, pentru o viața militară. Tânăra va pleca peste doar câteva zile în a doua misiune de menținere a păcii în Afganistan.
La finalul săptămânii trecute, în Piaţa Petru Rareş a avut loc ceremonia militară prilejuită de plecarea în Afganistan a Companiei de Infanterie KAF-GDA, din cadrul Batalionului 812 Infanterie “Bistriţa”.
Timp de aproximativ şase luni, militarii bistriţeni vor executa misiuni în sprijinul NATO, în cooperare cu forţele de coaliţie internaţionale şi forţele de securitate naţionale afgane, pentru realizarea apărării terestre a aeroportului Kandahar din Afganistan. Printre cei care vor pleca atât de departe de țară se numără și caporarul Florica Maria Andronesi. Alături de ea, la evenimentul festiv de vineri au fost mama și sora dar și câteva rude din Maieru pentru a-i ura tinerei drum bun și să se întoarcă acasă cu bine.
Iubește țara și tradițiile dar și uniforma militară așa că de ani buni știe ce vrea: să fie prezentă acolo unde țara are nevoie de ea. Cea de-a 24 aniversare Florica Maria Andronesi o va sărbători în acest an departe de țară și de cei dragi, în Afganistan unde va pleca peste doar câteva zile alături de colegii ei. Maria nu este la prima misiune de acest fel, în 2010 – 2011, când avea abia 20 de ani, a participat la prima misiune din viața ei de menținere a păcii, tot în Afganistan.
„Este o nouă experință, o provocare nouă la care îmi doresc să răspund prezent acolo unde țare ne-a chemat și sperăm să o ducem la îndeplinire. Suntem o echipă indiferent de sex și cred că pot răspunde și eu, ca orice militar al armatei Române, prezent, indiferent de greutăți și de condițiile care trebuie să le trecem ca să ajungem acolo unde ne dorim”, spune Maria.
Acasă îi lasă pe toți cei dragi - mama, sora, familia și prietenul, militar și el de profesie.
„La început nu au fost de acord să plec, la fel ca și la prima misiune, mai apoi s-au acomodat cu decizia și au înțeles că dacă mi-am ales cariera asta de militar presupune multe și trebuie să îmi accepte deciziile”, mai povestește tânăra.
Înainte de a se alătura Șoimilor Carpaților, Maria a absolvit cursurile colegiului Henri Coandă și a devenit asistent medical generalist „cu acte în regulă”. Deși iubește și această meserie, tânăra a dat stetoscopul pe pușca cu lunetă și uniforma albă pe cea militară... „E o meserie frumoasă... e atât de ușor să faci pe cineva să zâmbească prin simplu fapt că te afli acolo și îl ajuți câtuși de puțin... țara asta e plină de bolnavi precum și lumea întreagă, iar misiunea de a le ușura boala și durerea măcar prin oferirea unor cuvinte sau a unor zâmbete ne revine nouă... pe lângă ajutorul pe care îl putem oferi... poate un zâmbet face fericit un om măcar pentru o secundă sau un minut... te simți așa de bine când vezi că poți alina durerea timp de un minut printr-un simplu zâmbet...”, scrie Maria pe facebook despre meseria de asistentă.
Tânăra iubește și tradițiile, satul natal fiind recunoscut pentru numeroase sărbători care se țin aici cu sfințenie. „Nu ne-am uitat originile......SÂNZIENELE.....rămâne focul sânzienelor aprins în copilăria noastră, ar fi frumos să ne aducem mai des aminte de astfel de clipe și să le readucem în viața noastră” mai scrie tânăra, care nu se sfiește să îmbrace nici costumul popular și nici să poarte coronițele atât de celebre care se fac pentru noaptea de Sânziene.
AFLAȚI din materialul VIDEO ce spune tânăra despre noua provocare și ce crede mama acesteia despre meseria fiicei.