Senia și Ionela au învățat de mici că trebuie să fie bune cu cei din jur și trebuie să ajute. Mama, asistentă medicală în Târlișua, le-a insuflat tinerelor dragostea pentru medicină și dragostea pentru semenii care au nevoie de ajutor. Cu ajutorul Crucii Roșii cele două tinere pot face de acum mai mult...
Plecând de la ideea că „Oamenii din comunități izolate au nevoie de supereroi!” Crucea Roșie Română a început în 2012 trecut un nou proiect - „Puncte de prim ajutor în zone izolate” menit să ajute localnicii din satele izolate dar și ambulanța care poate avea uneori probleme de acces în aceste zone.
De anul acesta proiectul a fost extins și în județul nostru. Primul punct de prim ajutor funcționează deja la Agrieș, comuna Târlișua. Aici, două surori – Senia Nistor și Ionela Sâmboan se preocupă de soarta bolnavilor din sat dar și din întreaga comună, atunci când medicul nu mai este la cabinet.
Au devenit voluntare la Crucea Roșie după ce s-au întors din străinătate. Amândouă s-au gândit să ajute puțin mai mult comunitatea în care trăiesc mai ales că pragul casei părintești a fost trecut de mii de ori de oamenii bolnavi care au venit să ceară ajutorul mamei lor, asistentă și ea cu zeci de ani vechime la Târlișua.
Localnicii se bucură nespus că de la întoarcerea celor două tinere din țări străine pot beneficia de un ajutor nesperat atunci când sunt bolnavi.
Amândouă au pregătire ca asistente medicale însă un loc de muncă în această zonă este greu de găsit așa că străinătatea le-a oferit posibilitatea de a-și aduna bănuți și de a-i investi acasă...
Ionela a fost plecată câțiva ani în Spania, cu soțul. Deși amândoi câștigau bine și era mulțumiți, problemele de sănătate ale fetiței i-au obligat să se întoarcă acasă. Și-au deschis o mică afacere, iar Ionela își împarte acum timpul între soț și cei doi copii, magazinul pe care îl au în sat și... voluntariat.
Senia Nistor a fost plecată și ea în Italia dar nu prea s-a împăcat cu țările străine așa că a decis că tot acasă, cu familia, e mai bine. Ea s-a implicat și mai mult în viața comunității, este consilier local al comunei Târlișua și încearcă și din această postură să își ajute consătenii.
Noul proiect al Crucii Roșii se potrivește cum nu se poate mai bine firii celor două tinere dornice să ajute cât mai mult oamenii din sat, mai ales că ambulanțele fac mai bine de o oră până în Agrieș iar din Târlișua până în sat nu este asfalt și drumul arată ca după război.
Pe casa lor a fost montată deja plăcuța cu „Punct de prim ajutor” și recent au primit și rucsacul dotat cu toate cele necesare pentru o primă intervenție. Cum lumea este obișnuită să le ceară ajutorul, de zeci de ani nu puțini sunt cei care le trec pragul...
Prin noul proiect - "Puncte de prim ajutor în zone izolate" tinerele vor deveni și „ochii și urechile” celor de la Ambulanță.
„Ele vor fi cele care ajung primele la bolnavi și ele pot furniza informația corectă de la fața locului. Spre exemplu. Este apelat serviciul 112 de către o persoană care spune că soțul a căzut și este inconștient. O ambulanță de la Beclean pleacă urgent spre Agrieș, dar până acolo face mai bine de o oră. Dispecerul de la ambulanță ia legătura cu voluntarele, le spune despre ce e vorba și ele pleacă rapid spre locul în care se află persoana inconștientă. Ajunse acolo constată că bărbatul este în stop cardio-respirator. Ajunță dispeceratul că e nevoie de medic și încep manevrele de resucitare. Ambulanța care a plecat de la Beclean poate fi întoarsă din drum (dacă e cazul) și spre Agrieș să plece urgent cea cu medic. Se câștigă astfel timp prețios și omul are cu mult mai multe șanse de supraviețuire. Voluntarele oferă informația corectă de la fața locului și astfel se pot salva vieți. Asta este ideea proiectului și astfel îi ajutăm și pe cei de la ambulanță” spune Darius Ilieșiu coordonatorul proiectului în Bistrița-Năsăud.
„Proiectul vine în ajutorul ambulanței. Informația corectă, de la fața locului este foarte importantă. De multe ori rudele persoanelor care au nevoie de ajutor nu spun cât de gravă este situația pentru că nu știu. Rolul acestor voluntari va fi acesta – de a comunica datele corecte de la fața locului. Acesta puncte de prim ajutor se vor face în zone aflate la peste 40 de kilometri fața de stațiile de ambulanță și sunt foarte utile. Anul trecut în comuna Târlișua am avut 113 solicitări de urgență” spune managerul Stației Județene de Ambulanță Bistrița-Năsăud, dr. Annabella Muzsi.
Crucea Roșie Română intenționează să sprijine comunitățile prin pregătirea unei familii din fiecare zona izolată pentru a acorda primul ajutor de bază. "Familia respectivă va avea rolul de a rezolva urgențele minore și de a preveni agravarea situațiilor în cazul unor urgențe care necesită asistența medicală. În plus, fiecare familie care a beneficiat de pregătire, va fi dotată cu o trusă de prim ajutor, glucometru, tensiometru și un sistem de monitorizare EKG cu citire de la distanță. Astfel, dorim să reducem numărul de persoane care își pierd viața în zonele izolate, din cauză că serviciul medical nu a putut ajunge la timp" se arată în proiect.
Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot în 41 de localități izolate din fiecare județ din țară, este de aproximativ 100.000 de euro.
Până în prezent, proiectul a fost implementat în nouă sate izolate din județele Argeș, Bacău, Brăila, Cluj, Dâmbovița, Hunedoara, Iași, Teleorman si Timis iar până la finele anului Crucea Roșie vrea să îl implementeze și în celelalte județe din țară.