Acesta a fost răspunsul ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice la întrebările jurnaliștilor legate de construcția unui bazin asemănător cu cel de la Beclean și la Bistrița. Cu alte cuvinte, nu există perspective prea curând ca elevii bistrițeni să aibă și ei un bazin ca cel de la Beclean, construit cu fonduri guvernamentale.
Lipsa de horărâre a autorităților municipale în privința stabilirii unei locații unde ar putea fi construit un bazin didactic pentru elevii din oraș a făcut ca investiția să nu se afle pe nicio listă pentru finanțare. Chiar și acum, dacă municipalitatea decis într-un final ca un astfel de bazin să fie amenajat într-un punct termic aflat pe Intrarea Cireșului și a și alocat bani pentru proiectare șanșele ca acesta să fie construit cu fonduri de la Guvern sunt aproape zero.
„Nu există oraș care să nu solicite bazin de înot. În opinia mea, fiecare oraș din această țară trebuie să aibă un bazin de înot pentru că o să vedeți cât de mult va fi dorit, cât de mult va fi folosit și cum va schimba viața tuturor copilașilor care vor folosi acest bazin. Este extrem de util” a declarat ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea. Chiar dacă deocamdată nu există perspective ca în Bistrița-Năsăud să mai fie realizate și alte bazine Dragnea este convins ca Bistrița va avea și ea la un moment dat un bazin de înot didactic.
La Bistrița se discută de cel puțin zece ani despre amenjaarea unui bazin de înot didactic însă nu s-a făcut nimic concret. În tot acest timp, la Beclean s-a făcut! Dovada?! Bazinul de înot didactic este funcțional iar la Bistrița abia s-a stabit într-un final locația și s-au alocat primii bani pentru elaborarea proiectului.
Municipalitatea a alocat aproape 85.000 de lei pentru acest proiect. Clădirea în care se va face acest bazin de înot, peste ani buni de acum înainte este de fapt un vechi punct termic care deservea cu energie termică și apă caldă menajeră blocurile din zonă.
Primăria Bistrița vrea să facă aici o serie de modernizări și de recompartimente interioare, să construiască un bazin, birouri, grupuri sanitare și vestiare. Anul trecut a fost elaborată expertiza și auditul energetic iar în acest an s-a prevăzut alocarea unei sume de 21.000 de lei pentru elaborarea documentației de proiectare și pentru obținerea unor avize și acorduri.
Experții spun că pentru toate fazele de proiectare a investiției pe care Primăria Bistrița vrea s-o realizeze în acest punct termic este nevoie de o sumă de 84.369 de lei. Primăria vrea să finalizeze cât mai repede toate actele și să încerce obținerea unei finanțări europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
La Beclean, bazinul susținut de Guvern a costat 3,7 milioane de lei, ministrul Gabriela Szabo, prezentă la inagurarea acestuia spunând că perseverența primarului a fost cea care a dus la realizarea acestei investiții: „pe mine mă bucură faptul că așa ușor, ușor, inaugurăm bazine de înot. Pe mine partea de infrastructură sportivă e ceea ce mă interesează în mod deosebit. Felicit Primăria din Beclean care fost foarte perseverentă, că a avut răbdare să aștepte atât de mult timp ca copilașii din Beclean să se bucure de acest bazin”.
Deja Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern a anunțat că va reveni la Beclean în căutatea de noi campioni.