Derulat prin fonduri europene, primul proiect denumit ”Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe”, a fost finalizat. În total, 235 de apartamente din trei blocuri de locuinţe au fost reabilitate termic. Investiţia se ridică la 2,6 milioane lei.
Blocul nr. 1 de pe Calea Moldovei - 1.330.380 lei fără TVA, reabilitat de constructor SC TCI Contractor General SA Cluj-Napoca, blocul nr. 10 situat pe strada Andrei Mureşanu - 522.990 lei, reabilitat de constructor SC Inst-Nistor SRL Bistriţa şi blocul nr. 26 de pe strada Decebal - 709.083 lei, reabilitat de constructor SC Avril sunt cele trei imobile pentru care s-au cheltuit 2,6 milioane de lei pentru fi izolate termic.
În total, au fost 235 apartamente în cele trei blocuri de locuinţe în care s-au făcut reabilitări termice. Din cele 2,6 milioane de lei, 10 la sută au pătit asociaţiile de proprietari beneficiare a acestui proiect.
”Este primul proiect finalizat în varianta finanţării cu fonduri europene. În continuarea acestui proiect sunt în derulare lucrări la Bistriţa 2 şi 3, cu un număr crescând de apartamente, şi mai departe proiecte în diferite stadii, de verificare sau în proiectare.
Vrem să ajungem la sfârşitul anului 2020 la un număr de aproximativ 7.000-7.500 de apartamente, ceea ce înseamnă peste jumătate din apartamentele din oraş care se pretează a fi reabilitate. Izolarea pe care noi o facem asigură reducerea consumului energetic undeva la sub 80 kWh/mp/an.
Contribuţia proprietarilor am eşalonat-o în funcţie de mărimea ei. La blocurile din proiectul Bistriţa 1 contribuţia cetăţeanului este între 1.100 şi 1.400 de lei, în general este undeva între 1.000 şi 2.000 de lei. Ca să nu existe o împovărare, am eşalonat-o pe 3-7 ani, astfel încât nimeni să nu plătească mai mult de 50 de lei pe lună.
În general, se recuperează totalmente costul suportat de proprietar în maximum trei ani, prin economiile făcute la încălzire pe perioada iernii”, a spus primarul Ovidiu Creţu.
Cu banii obţinuţi de la Uniunea Europeană şi cu cei plătiţi de beneficiari, au fost izolate termic faţadele blocurilor, au fost făcute finisaje exterioare, a fost înlocuită tâmplăria exterioară, au fost închise bacoanele, au fost înlocuit sau reabilitat acoperişul blocurilor şi au fost refăcute trotuarele din jurul blocurilor.