Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, a declarat astăzi, într-o conferință de presă că cei trei consilieri locali care au asistat la dezbaterea proiectului legat de repartizarea sumelor nerambursabile asociațiilor și fundațiilor vor ajunge în vizorul Agenției Naționale de Integritate.
Ovidiu Crețu a comentat astăzi, într-o întâlnire cu presa, pe marginea ședinței Consiliului Local de joi și pe tema votului politic care s-a dat în această ședință. Printre subiectele comentate de edil a fost și cel care a vizat atitudinea unor aleși locali care nu respetă legea incompatibilităților.
"Un proiect care, spun eu că a fost, din păcate, prea discutat a fost cel referitor la finanțările pe Legea 350. Au fost chiar dispute, nu numai discuții din partea unor consilieri care, în momentul ajungerii la vot, s-au declarat incompatibili și au ieșit din sală. Legea 393 din 2004 spune cât se poate de limpede că nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri cei care se consideră în incompatibilitate. Legea spune foarte limpede că dacă ești incompatibil, la un proiect de hotărâre, nu ai voie să intervii și nici să votezi” a explicat primarul Crețu, care susține că împreună cu secretarul municipiului, Floare Gaftone, i-a anunțat pe consilieri de acest lucru și, mai mult, s-a înmânat fiecărui consilier câte un extras din lege.
"În ședința de consiliu local au fost dezbateri foarte aprinse ca, la sfârșit, consilierii, printre care domnul Tuță, domnul Hangan sau domnul Gagea s-au declarat incompatibili și au părăsit sala, că nu participă la vot ori legea spune că nu participă nici la dezbateri pentru că pot influența un vot prin luări de poziție, prin dezbateri. Sigur că lucrurile se vor complica, bănuiesc eu, și cred că vor aștepta drumul pe la Curtea de Apel din Cluj și pe la Înalta Curte. Este vorba în special de domnul Tuță, dar și de domnul Hangan Sorin și de domnul Gagea. Cei trei au avut clar intervenții și, la sfârșit, înainte de vot, au spus că sunt incompatibili și nu participă la vot. Într-o situație similară a fost și domnul Moldovan Vasile, dar el cred că nu a intervenit în discuție" a mai completat primarul, care este convins că și în cazul consilierilor incompatibili situația se va complica la fel ca și în cazul său.
Întrebat de jurnaliști dacă a sesizat el Agenția Națională de Integritate, primarul a răspuns că nu trebuie să facă el acest lucru, bănuind că ANI e deja sesizată din documente și din informații de presă.
"La mine de unde a știut?! Era o chestiune de Registrul Comerțului din Bistrița!", a replicat edilul.
Presa i-a atras atenția primarului că este pentru al doilea an în care o treime din consilierii municipali se declară incompatibili pentru că fac parte din asociațiile sau fundațiile care primesc finanțări nerambursabile, pe proiecte, de la Primăria Bistrița. În plus, consilierii care fac parte din asociațiile și fundațiile abonate la banii nerambursabili sunt cei care decid cine ia acești bani și câți, lucru dacă nu ilegal, cel puțin nefiresc, interesele acestora fiind clare...
Primarul municipiul Bistrița a recunoscut că presa are dreptate în acest caz și susține că este o problemă a Agenției Naționale de Integritate. "I-am rugat, i-am avertizat, să nu participe, să nu se înscrie la cuvânt, să nu participe la ședințe, dar nu pot eu să spun: consilierul X te rog să părăsești sala sau să închizi microfonul pentru că eu știu că tu ești membru al asociației respective. Nu pot face treaba asta! El trebuie să știe lucrul acesta! A primit informația, a primit un extras de lege, în momentul în care nu acționează ca atare își asumă responsabilitatea”, a conchis primarul Ovidiu Crețu.
La ultima ședință a Consiliului Local a fost dezbătut și adoptat un proiect de hotărâre "pentru aprobarea proiectelor care vor beneficia de cofinanţare de la bugetul local al municipiului Bistriţa în conformitate cu Hotărârea nr. 21/26.02.2015 a Consiliului Local al Municipiului Bistriţa pentru aprobarea Ghidului solicitantului privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Bistriţa pentru activităţi nonprofit de interes local în anul 2015". Hotărârea a fost adoptată cu 12 voturi "pentru" şi un vot împotrivă din 18 consilieri prezenţi, iar un număr de 5 consilieri nu au votat, pentru evitarea conflictului de interese.
În acest an, bugetul alocat pentru finanţările nerambursabile pe care le dă Primăria Bistriţa este de 1,9 milioane de lei.