În această dimineaţă premierul Victor Ponta a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorpţie pentru a da declaraţii într-un dosar în care este acuzat de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuă.
Ponta a stat la sediul DNA circa 30 de minute, iar la ieşirea din sediul instituţiei premierul a precizat că va face declaraţii cu privire la probleme sale cu justiţia abia în luna august când va fi gata expertiza financiar-contabilă în dosarul în care este urmărit penal.
Într-un comunicat de presă procurorii DNA anunţă că “Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul PONTA VICTOR-VIOREL, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni),
- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
- spălarea banilor”.
Ponta este implicat în dosarul în care este cercetat şi Dan Şova, iar potrivit procurorilor ar exista date şi probe din care ar rezulta că o parte din banii obţinuţi de SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) au fost destinaţi exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.
“Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înțeles cu Șova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția. Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați. Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte”, se arată într-un comunicat remis de DNA.
Potrivit procurorilor, cu banii obţinuţi Victor Ponta şi-ar fi cumpărat două apartamente de lux într-un complex rezidenţial din Bucureşti.
“În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați. Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel”, se mai arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Procurorii anunţă că vor pune sechestru pe averea premierului Victor Ponta. Primul-ministru nu a vrut să spună la ieşirea de la DNA dacă îşi va da sau nu demisia din fruntea Guvernului. El a renunţat ieri la şefia Partidului Social Democrat şi a rămas doar un simplu membru de partid, frâiele conducerii fiind preluate deocamdată de Rovana Plumb.
Colegii de partid ai premierului spun că renunţarea la şefia PSD este o dovadă de maximă responsabilitate şi totodată susţin că Victor Ponta nu ar avea niciun motiv să renunţe la fotoliul de premier.
Nu acelaşi lucru îl spun însă şi cei din opoziţie care cer în continuare demisia lui Victor Ponta din funcţia de prim-ministru şi spun că acesta a pus interesele partidului mai presus decât interesele ţării. Liberalii spun că Ponta ar trebui să renunţe la conducerea Guvernului pentru că ţara este necontrolată şi are de suferit dacă acesta va continua să fie premier.