Au trecut 22 de ani de la Revolutia din 1989. Viceprimarul George Avram se numara printre revolutionarii bistriteni si povesteste pentru Bistriteanul.ro experientele din acele zile.
La declansarea evenimentelor din '89, George Avram avea 29 de ani, era casatorit si avea un copil de doar noua luni. Lucra ca muncitor la Intreprinderea Mecanica Bistrita.
“De acolo a pornit miscarea revolutionara care a manifestat impotriva regimului Ceasescu si deciziilor luate din 15 pana in 22 decembrie cand stiam destul de bine ce se intampla cu semenii de la Timisoara. Am fost intre primii care am iesit pe poarta Uzinii Mecanice pentru a demonstra in fata fostului comitet judetean de partid. In traseul pe care l-am ales am ales toata zona industriala, am cerut prin strigate “veniti cu noi, veniti cu noi” la toate intreprinderile din zona industriala si ni s-au alaturat circa 15.000 de oameni”, povesteste pentru Bistriteanul.ro viceprimarul George Avram.
La declansarea evenimentelor din 22 decembrie, George Avram i-a cerut sotiei sale sa ia copilul de la cresa, sa se duca acasa si sa nu deschida pe nimeni.
“Impins de ceea ce am auzit la Europa Libera in zilele respective - cum sunt impuscati semenii nostri, fratii nostri la Timisoara, am simtit nevoia sa ripostam in felul nostru pasnic pentru ca numai pasnic puteam sa manifestam noi”, compleaza viceprimarul.
Emotionat, George Avram povesteste ca este mandru ca a luat parte la Revolutia din 1989. “Pentru mine si astazi exista o mandrie si va exista cat voi trai pe fata pamantului pentru ca acest mars a avut loc in 22 decembrie 1989 cand inca regimul Ceausescu si Partidul Comunist erau la putere. Bistrita a fost decretata si acesta este lucrul cu care ma mandresc, oras liber inaintea fugii lui Ceausescu. Consider ca cei care au declarat orasul liber de comunism si-au asumat o responsabilitate atunci, suntem grupul care am fost atunci in fata. Este o chestiune cu care putine orase din Romania se pot mandri. Ne-am asumat raspunderea si riscul de la vremea respectiva. Riscam sa fim impuscati toti, sa se deschida focul asupra noastra. Am riscat aceste chestiuni, dar am facut-o”, adauga George Avram.
Dupa mai bine de 20 de ani, viceprimarul nu este multumit in totalitate de ceea ce se intampla in Romania.
“Am si multumiri, si nemultumiri. Imi vine destul de greu sa accept anumite chestiuni care se intampla astazi. Pasii sunt facuti inspre democratie, insa destul de mici. Atunci am cerut pluripartidismul, scoaterea partidului comunist in afara legii, demisia lui Nicolae si a Elenei Ceausescu, presa libera, circulatia peste granite libera. O parte din aceste idealuri au fost indeplinite”, mai adauga George Avram.
Chiar daca a fost plecat trei ani si jumatate din tara, George Avram s-a intors acasa pentru ca aici erau familia si prietenii lui.
“Vad o gramada de persoane care o duc destul de rau. Nu acestea au fost telurile mele cand am iesit in strada. Atunci m-am gandit la muncitorul roman, pentru pensionarul roman, pentru agricultorul roman. Era clar ca lumea se va indrepta inspre capitalism, dar nu cel pe care il vad eu astazi l-am gandit la vremea respectiva”, incheie George Avram.