O veche tradiţie de sărbători este cea a colindatului cu capra. Acest obicei ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. În Salva tradiţia se respectă şi în Ajunul Crăciunului bunica îi pregăteşte nepotului capra pentru a pleca la colindat, dar numai după ce micuţul a învăţat să joace dansul caprei.
În Bistriţa-Năsăud capra cu care feciorii merg la colindat se confecţionează dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se înveleşte cu blănuri şi o pătură, pentru a fi cât mai real. La Salva bunica, Virginia Linul, e cea care ştie cum se pregăteşte capra şi în săptămâna Crăciunului scoase cu grijă pieile pe animalul nepotului, ajutată de întreagă familie. În ziua de Ajun face ultimele retuşuri şi repetiţiile cu nepotul care merga îmn acest an pentru prima dată la colindat cu.... capra.
Virginia Linul povestește că prima dată se pune în frunte o icoană care îl reprezintă pe Isus și apoi încep să se coase pieile și coada, pentru a fi cât mai aproape de una naturală. După ce capra este gata, nepotul trebuie să înveţe cu grija cum să o joace…
Cristian Linul, are deja 9 ani și anul acesta a învățat de la tatăl lui cum să joace capra şi abia aşteaptă seara pentru a ieşi pe uliţele satului la colindat.