Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  250 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



VEZI cum arăta o reclamă cu o sută de ani în urmă

24/09/2016 11:25:30 Ana ȘTEFĂNEL  
Orașul Sîngeorz-Băi a fost, pe vremuri, o stațiune de vis din județul nostru. Oameni din toată țara veneau în stațiunea balneoclimaterică să își trateze diverse afecțiuni. Astăzi, nu a rămas aproape nimic din ce a fost Sîngeorz-Băi odată din cauza lipsei de interes a autorităților. VEZI cum făcea reclamă stațiunii tatăl lui Solomon Haliță:

Sîngeorz-Băi reprezenta o destinație selectă și foarte căutată de români, dar și de străini. Stațiunea Balneoclimaterică era împânzită de turiști, de acolo și capacitatea de cazare din zonă: Hotel «Hebe» are nouă sute de locuri, iar fostul hotel «UGSR» - șase sute. Hotelul «Hebe» poartă numele zeiței tinereții veșnice, la fel ca apele minerale din zonă. 

Din păcate, stațiunea este acum o ruină, o simplă amintire a locației minunate care a fost odată. Pe pagina de Facebook «Sangeorz Bai» a fost publicat un text scris de tatăl lui Solomon Halită în anii 1800. Textul este o dovadă clară a faptului că în trecut oamenii erau preocupați de dezvoltarea economică locală.

«CUM ÎŞI FĂCEA RECLAMĂ TATĂL LUI SOLOMON HALIŢĂ CÂND AVEA ÎN ARENDĂ "SCALDELE SÂNGEORGIULUI"

În comuna românească Sant-Georgiu, în Valea Rodnei, într-un ţinut romantic al districtului Năsăud în Transilvania, se află o fântână de apă minerală sigură pentru tot omul – şi în cele mai multe morburi e vindecătoare.
Omul sănătos care a băut această apă, plăcută la gust – s-a făcut mai sănătos, iar cel pătimaş-morbos, s-a mântuit de patima sa, adică s-a vindecat de morbul său, dacă s-a putut conteni de la altă băutură în timpul curei.
Până în anul 1853/1854 această apă minerală era necunoscută străinilor, numai locuitorii acestei comune se foloseau de dânsa; în anul 1853/1854 însă, văzând d-l Gavril Manu ca pretore în tractul pretorial Rodna, era şi Sân-Georgiu, înfiinţă îndată un comitet pentru ridicarea de scalde de cură la fântâna minerală, câştigând spre acest scop concesiunea de la Înaltul guvern regesc transilvan, însă lipsind comunei proprietare Sân-Georgiu mijloacele băneşti, s-au ridicat numai câteva scalde de cură: şase cabine pentru cele calde şi un bazin pentru scăldătoarea rece; cele dintâi se preparau cu pietre fierbinţi. Având cura un rezultat minunat cu băutul apei minerale şi folosirea acelor scalde simple, necesitatea aduse cu sine, cât în anul trecut 1869, prin părinteasca grijă, energia şi înţelepciunea onorabilului d. căpitan suprem districtual, Alexandru Bohățel, s-a pus stabilimentul scaldelor în stare corespunzătoare, edificându-se din nou cabinele pentru scalde calde şi înmulţindu-se până la 20, iar bazinul pentru scalde reci până la 4; scaldele calde nu se mai gătesc prin pietre fierbinţi, ci prin o maşină cu vapor. Este ospătăria corespunzătoare timpului prezent, medic de scalde foarte priceput, anume d[r]. fizic districtual, Dr. Ştefan Pop; este speranţa ca peste puţini ani această scaldă de cură va fi cea mai renumită şi mai frecventată între toate celelalte scalde minerale din Transilvania, nu doar pentru frumuseţea de localităţi şi alte întocmiri frumoase, ci pentru cura şi folosul cel mare, ce-l câştigă omenirea din această apă, care în sine esenţa acelei puteri vindecătoare care în alte ape minerale din patrie, dar şi alte provincii, nicidecum nu se află ceea ce este dovedit prin analizarea chimică, precum se poate vedea şi din broşura de d-l Dr. Folbert din anul 1860.
Ca rezultate mari a adus cura acestei ape şi folosirea acestor scalde, pot mărturisi mulţi, care s-au vindecat, mântuit de morbul lor şi, de exemplu d-l medic militar de stab (Militar-Stabs-Arzt) Schmidt al cărui fiu de tot neputincios, - care zăcea ca mort fiind adus pe căruţă, - prin cura acestei ape şi scalde s-a făcut deplin sănătos.
Sezonul scaldelor, de aici, începe în acest an cu 1 iunie şi va dura până la finea lui septembrie, deci doritorii de a veni la acest stabiliment de scalde, se pot adresa – pentru mijlocire de cartele – prin epistole francate la subscrisul.
Sant-Georgiu, în 15 mai 1870 .

"Federaţiunea", Pesta, Anul III, 1870, nr. 46-378, p. 182.»

 

Textul a fost scris de Maxim Haliță, tatăl profesorului Solomon Haliță - cel după numele căruia a fost denumit liceul din Sîngeorz-Băi.

 

 

Sursă foto: Facebook Sangeorz Bai

 

 

 

14583 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro