Orașul Sîngeorz-Băi a fost, pe vremuri, o stațiune de vis din județul nostru. Oameni din toată țara veneau în stațiunea balneoclimaterică să își trateze diverse afecțiuni. Astăzi, nu a rămas aproape nimic din ce a fost Sîngeorz-Băi odată din cauza lipsei de interes a autorităților. VEZI cum făcea reclamă stațiunii tatăl lui Solomon Haliță:
Sîngeorz-Băi reprezenta o destinație selectă și foarte căutată de români, dar și de străini. Stațiunea Balneoclimaterică era împânzită de turiști, de acolo și capacitatea de cazare din zonă: Hotel «Hebe» are nouă sute de locuri, iar fostul hotel «UGSR» - șase sute. Hotelul «Hebe» poartă numele zeiței tinereții veșnice, la fel ca apele minerale din zonă.
Din păcate, stațiunea este acum o ruină, o simplă amintire a locației minunate care a fost odată. Pe pagina de Facebook «Sangeorz Bai» a fost publicat un text scris de tatăl lui Solomon Halită în anii 1800. Textul este o dovadă clară a faptului că în trecut oamenii erau preocupați de dezvoltarea economică locală.
«CUM ÎŞI FĂCEA RECLAMĂ TATĂL LUI SOLOMON HALIŢĂ CÂND AVEA ÎN ARENDĂ "SCALDELE SÂNGEORGIULUI"
În comuna românească Sant-Georgiu, în Valea Rodnei, într-un ţinut romantic al districtului Năsăud în Transilvania, se află o fântână de apă minerală sigură pentru tot omul – şi în cele mai multe morburi e vindecătoare.
Omul sănătos care a băut această apă, plăcută la gust – s-a făcut mai sănătos, iar cel pătimaş-morbos, s-a mântuit de patima sa, adică s-a vindecat de morbul său, dacă s-a putut conteni de la altă băutură în timpul curei.
Până în anul 1853/1854 această apă minerală era necunoscută străinilor, numai locuitorii acestei comune se foloseau de dânsa; în anul 1853/1854 însă, văzând d-l Gavril Manu ca pretore în tractul pretorial Rodna, era şi Sân-Georgiu, înfiinţă îndată un comitet pentru ridicarea de scalde de cură la fântâna minerală, câştigând spre acest scop concesiunea de la Înaltul guvern regesc transilvan, însă lipsind comunei proprietare Sân-Georgiu mijloacele băneşti, s-au ridicat numai câteva scalde de cură: şase cabine pentru cele calde şi un bazin pentru scăldătoarea rece; cele dintâi se preparau cu pietre fierbinţi. Având cura un rezultat minunat cu băutul apei minerale şi folosirea acelor scalde simple, necesitatea aduse cu sine, cât în anul trecut 1869, prin părinteasca grijă, energia şi înţelepciunea onorabilului d. căpitan suprem districtual, Alexandru Bohățel, s-a pus stabilimentul scaldelor în stare corespunzătoare, edificându-se din nou cabinele pentru scalde calde şi înmulţindu-se până la 20, iar bazinul pentru scalde reci până la 4; scaldele calde nu se mai gătesc prin pietre fierbinţi, ci prin o maşină cu vapor. Este ospătăria corespunzătoare timpului prezent, medic de scalde foarte priceput, anume d[r]. fizic districtual, Dr. Ştefan Pop; este speranţa ca peste puţini ani această scaldă de cură va fi cea mai renumită şi mai frecventată între toate celelalte scalde minerale din Transilvania, nu doar pentru frumuseţea de localităţi şi alte întocmiri frumoase, ci pentru cura şi folosul cel mare, ce-l câştigă omenirea din această apă, care în sine esenţa acelei puteri vindecătoare care în alte ape minerale din patrie, dar şi alte provincii, nicidecum nu se află ceea ce este dovedit prin analizarea chimică, precum se poate vedea şi din broşura de d-l Dr. Folbert din anul 1860.
Ca rezultate mari a adus cura acestei ape şi folosirea acestor scalde, pot mărturisi mulţi, care s-au vindecat, mântuit de morbul lor şi, de exemplu d-l medic militar de stab (Militar-Stabs-Arzt) Schmidt al cărui fiu de tot neputincios, - care zăcea ca mort fiind adus pe căruţă, - prin cura acestei ape şi scalde s-a făcut deplin sănătos.
Sezonul scaldelor, de aici, începe în acest an cu 1 iunie şi va dura până la finea lui septembrie, deci doritorii de a veni la acest stabiliment de scalde, se pot adresa – pentru mijlocire de cartele – prin epistole francate la subscrisul.
Sant-Georgiu, în 15 mai 1870 .
"Federaţiunea", Pesta, Anul III, 1870, nr. 46-378, p. 182.»
Textul a fost scris de Maxim Haliță, tatăl profesorului Solomon Haliță - cel după numele căruia a fost denumit liceul din Sîngeorz-Băi.
Sursă foto: Facebook Sangeorz Bai