Peste 50 de bistrițeni frecventează în acest moment Centrul de Sănătate Mintală din incinta Secției de Psihiatrie de pe str. Someșului din Bistrița. În fiecare an, înainte de Crăciun, se organizează o expoziție cu vânzare, iar din banii obținuți activitatea centrului este susțiută în continuare. VEZI cine au fost cumpărătorii:
Lume multă astăzi la Centrul de Sănătate Mintală din Bistrița. Motivul?! Un târg cu scop caritabil, ajuns în acest an la cea de-a treia ediție. Cumpărătorii, printre care s-a numărat chiar președintele Consiliului Județean – Emil Radu Moldovan și managerul Spitalului Județean, dr. Mircea Gelu Buta, au cumpărat ornamente de Crăciun spectaculoase, realizate prin tehnicile Quilling și Origami, care necesită răbdare și atenție foarte mare. Oamenii de zăpadă au avut cea mai mare trecere, dar de succes s-au bucurat și moșuleții simpatici sau globurile pentru brad, dar și steluțele și restul ornamentelor de Crăciun.
Cei peste 50 de beneficiari care frecventează Centrul de Sănătate Mintală câteva zile pe săptămână urmează aici ore de terapie ocupațională (ergoterapie) și terapie prin jocuri interactive. În orele de terapie ocupațională sunt îndrumați să realizeze astfel de obiecte de artistul plastic Larisa Bancea, o colaborare veche care durează încă din anul 2012. Centrul a fost deschis în 2006, dar și-a dezvoltat activitățile foarte mult după 2012, sub coordonarea medicului Ancuța Hordoan – cea care conduce acest Centru. În deschiderea expoziției, medicul șef coordonator a mulțumit autorităților și conducerii Spitalului Județean pentru sprijinul acordat în susținerea activității, una necesară având în vedere standardele europene în domeniul sănătății mintale. Susținerea celor cu afecțiuni din acest spectru nu se referă doar la medicamentație, fiind absolut necesare și astfel de terapii complementare, cu rezultate încurajatoare pentru beneficiari. Mia Rus, asistenta șefă a Centrului de Sănătate Mintală, a explicat celor prezenți că produsele realizate aici sunt vândute la prețuri simbolice în târguri sau chiar în Policlinică, iar din banii obținuți se cumpără materialele și accesoriile necesare în orele de terapie ocupațională. Practic, cei care cumpără obiectele realizate aici nu fac altceva decât să încurajeze și să susțină terapia beneficiarilor.
Doi dintre beneficiari, domnii Popovici și Cotul, s-au adresat și ei audienței și au descris foarte bine ce înseamnă pentru ei aceste activități și cât sunt de importante în viața lor, mulțumind totodată celor care susțin terapia ocupațională de care au atâta nevoie și în care realizează lucrușoare minunate, în care, au subliniat, nu pun doar hârtie și lipici, ci și o parte din sufletul lor.