Inspectorii sanitar-veterinari de la Suceava au pus sechestru ieri, pe aproximativ 5.000 de cutii de lapte La Dorna destinate programului „laptele și cornul". În aceste condiții, programul a fost sistat în toate județele unde firma furnizează aceste produse lactate, inclusiv în Bistrița-Năsăud.
„Inspectorii DSV Suceava au pus sechestru pe 5.000 de cutii de lapte La Dorna destinate programului guvernamental laptele și cornul. Această decizie a fost luată după ce elevii din trei județe au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. Inspectorii DSV au prelevat mai multe probe și așteaptă ca rezultatele testelor de laborator să lămurească despre ce este vorba”, anunță obiectivdesuceava.ro.
În aceste condiții a fost sistată derularea programului laptele și cornul în județele în care firma câștigase licitații pentru furnizarea laptelui în școli, inclusiv în Bistrița-Năsăud unde cei aproape 35.500 de elevi și preșcolari primesc lapte de la compania LaDorna. Autoritățile din Bistrița-Năsăud nu știu însă deocamdată nimic despre sistarea acestui program...
„S-a pus sub sechestru tot ce s-a găsit în depozitul de la Vatra Dornei, nemaiputând astfel să facă vreo livrare. Am trimis o echipă de inspectori care a prelevat probe pentru a vedea exact unde este problema. Copiii din trei județe, Cluj, Brașov și Galați, care au băut lapte LaDorna, au ajuns la spital. Nu vrem să ne asumăm niciun risc în plus, iar până nu aflăm despre ce este vorba, nu mai permitem nicio livrare”, a declarat doctorul Vasile Semeniuc, purtător de cuvânt în cadrul DSV Suceva ziarului obiectivdesuceava.ro
Nici în Suceava și nici în județul nostru nu au fost semnalate cazuri de toxiinfecție alimentară în rândul elevilor, însă la Suceava cadrele didactice au recomandat elevilor să nu bea laptele primit de la școală.
Veterinarii din Cluj au oprit distribuirea laptelui în școlile clujene încă de vineri din cauza unor neconformități din punct de vedere bacteriologic descoperite, o parte din cutiile în care se afla laptele fiind deformate.
La Bistrița situația este ceva mai calmă... Autoritățile sanitare au început de astăzi o serie de controale pentru a verifica cum funcționează acest program, însă nu au fost primite niciun fel de sesizări că ar fi ceva în neregulă...
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Bogdan Ivan, spune ca la sediul instituției nu a ajuns până acum niciun fel de informații legate de suspendarea distribuției laptelui.
Conform contractului semnat între Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și compania LaDorna, pentru zilele în care nu se distribuie laptele nu se vor face plăți din bugetul județean.
Nici la sediul Inspectoratului Școlar Județean nu a ajuns vreo informare legată de sechestrul instituit de inspectorii veterinari din Suceava și nici sesizări din partea directorilor de școli că ar exista produse neconforme. „Directorii de școli au obligația de a anunța Inspectoratul Şcolar dacă există neconformități în derularea acestui program. Până acum nu am primit nicio astfel de sesizare. Noi suntem obligați să centralizăm aceste informații și să le transmitem apoi Consiliului Județean Bistrița-Năsăud", a declarat pentru Bistrițeanul.ro inspectorul școlar general, Camelia Tabără.
Despre decizia luată de veterinarii de la Suceava nu a fost informată nici conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, însă directorul executiv al instituției, Sorin Oros-Mănarcă spune și el același lucru - în județul nostru nu au fost semnalate probleme, iar dacă ar fi existat vreo problemă legată de laptele pus sub sechestru aceasta ar fi apărut în sistemul de alertă și s-ar fi luat măsuri urgente.
În acest an, elevii din Bistrița-Năsăud primesc la școală lapte furnizat de compania LaDorna Lactate care a câștigat licitația cu peste 3,9 milioane de lei.