„Eu cred că va dura 50-60 de zile, în cele mai optimiste situații, lucrările pentru a fi siguri că intervenim cum trebuie și că oamenii pot să fie în siguranță în locuințe”, a spus prefectul Ovidiu Frenț după ce a primit concluziile evaluatorului de la Cluj.
21 de apartamente nu pot fi locuite până la finalizarea lucrărilor de consolidare ale blocului – asta a fost concluzia expertului de la Cluj care a venit astăzi la Bistrița pentru a vedea dacă structura blocului a fost sau nu afectată după explozia puternică de azi dimineață.
Din păcate, veștile nu sunt deloc bune pentru peste 50 de persoane care locuiesc în scara B a blocului respectiv și care vor trebui să își golească apartamentele și să se mute pentru următoarele două luni.
„Evaluatorul în rezistența și stabilitatea construcțiilor a întocmit rapid o notă de constatare pentru că pe noi și pe locatari ne interesa să știm în ce moment și care dintre ei pot să intre în locuințe. S-a stabilit că deocamdată la scara A, în afară de apartamentul adiacent celui în care a avut loc explozia, se poate intra fără pericol. Cealaltă scară nu prezintă garanția rezistenței construcției astfel încât, după degajarea cu ajutorul angajaților din Primăria Bistrița a resturilor care în acest moment sunt în apartamente și după recuperarea bunurilor care pot fi refolosite, se va realiza o expertiză. Eu sper că o să avem această expertiză în maxim 5-6 zile și apoi o firmă specializată în realizarea de lucrări de rezistență să se apuce de treabă. A fost afectată rezistența blocului pe anumite componente ale imobilului”, a spus prefectul Ovidiu Freț.
Ceilalți locatari din scara A, pot să se întoarcă la casele lor, firmele de utilități lucrând pentru redeschiderea utilităților. La această oră locatarii au deja energie electrică și apartamentele sunt racordate rând pe rând la rețeaua de apă, însă nu vor avea gaz decât după ce în zonă va fi făcută o evaluare a întregii rețele de către o firmă autorizată.
Din păcate, pentru ceilalți sunt puține șanse ca de Crăciun să fie, din nou, în locuințe.
„Începem cu structura de rezistență care înseamnă în primul rând operaționalizarea apartamentelor - din punct de vedere al constructorului asta înseamnă golirea completă. Bunuri care pot să fie recuperate și depozitate și bunuri care nu pot fi recuperate, după care începem cu structura de rezistență. Din păcate, acolo, timpii sunt mai lungi pentru că trebuie să fie făcută priza la betoane de exemplu, care durează 30 de zile. Ori asta, punând în calcul expertiza, evacuarea și inventarierea - eu cred că va dura 50-60 de zile în cele mai optimiste situații pentru a fi siguri că intervenim cum trebuie și că oamenii pot să fie în siguranță în locuințele lor”, a mai spus prefectul.
Banii pentru efectuarea lucrărilor de consolidare și renovare a blocului, dar și pentru toți cei care au avut de suferit de pe urma deflagrației, vor veni de la bugetul local.
„Primăriile pot, prin legislația specifică, să aloce 5% pentru astfel de situații. Dacă nu se încadrează Primăria Bistrița în acoperirea tuturor pagubelor vom solicita, cu siguranță, bani și de la Guvernul României. Eu știu că oamenii nu au asigurări și acesta este lucrul care ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru că există obligația să ne facem cu toții asigurări la locuință, care ne-ar ajuta foarte mult în aceste cazuri. Din păcate, suntem într-un cartier mai sărac al Bistriței și aici oamenii nu au făcut asigurări, de aceea le transmit să aibă puțină răbdare pentru a identifica și sursele de finanțare”, a mai spus prefectul Ovidiu Frenț.