Criza sistemului de învăţământ se simte şi în numărul şcolilor care scad de la an la an. Află ce şcoli se închid şi din ce motiv.
Lipsa copiiilor face ca 17 şcoli să fie închise începând din toamnă.
În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de la Palatul Administrativ de miercuri, Camelia Tabără, inspector general al ISJ BN a explicat că elevii vor fi nevoiţi să facă naveta la cele mai apropiate şcoli.
Astfel, „la propunerea autorităţilor locale se desfiinţează nivelul primar din satele: Ilva Mare- Recele; Valea Măgurii ( Leşu) ; Valea Vinului ( Parva); Valea Babii ( Rebrişoara); Blajenii de Sus ( Şintereag); Ciosa 2 ( Tiha Bîrgăului); Şendroaia şi Iedera (Tărlişua ); Delureni ( Urmeniş); Buza Cătun ( Chiochiş ); Bretea ( Şieu-Odorhei)”, a declarat Camelia Tabără.
Nici grădiniţele nu stau mai bine pentru că „din lipsă de copii se închid grădiniţele din: Beclenuţ, Poderee (Feldru ), Şirioara ( Şieu-Odorhei). La Sigmir rămane o grupă mixtă de preşcolar care va funcţiona ca nivel în şcoala primară Sigmir ( P.J.-Gimnazială Lucian Blaga )”.
„Închidere nivel preşcolar din cadrul şcolilor gimnaziale: Ciosa 1 ( Tiha Bargăului ), Hălmăsău ( Spermezeu), Dobricel ( Spermezeu), Recele ( Ilva –Mare), Valea Măgurii (Leșu), Perişor (Zagra)” , reiese din raportul prezentat de Camelia Tabără, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
De asemenea, mai multe şcoli primare vor fi transformate în grădiniţe cu program normal precum urmează: Unirea (cartier al Bistriţei), Valea Viilor (aparţinând de oraşul Beclean), Măluţ (comuna Braniştea), Piatra (comuna Chiuza), Ciceu Poieni (comuna Căianu Mic), Malin (comuna Nuşeni), Dealul Ştefăniţei (comuna Romuli), Agrişu de Jos (comuna Şieu Odorhei).
“În general, pentru toate aceste structuri care se închid, am colaborat bine cu autorităţile locale. Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean a emis avizul conform pentru toate reţelele propuse de autorităţile judeţului cu două excepţii: comuna Parva şi comuna Chiochiş.
Dacă la Parva mărul discordiei a fost şcoala din Dealul Viilor unde domnul primar a tot insistat pentru o clasă cu cinci copii, iar noi am explicat că nu se poate, la Chiochiş, chiar am colaborat destul de anevoios cu domnul primar care cumva nu a avut disponibilitate să restructureze nimic şi că nu poţi pretinde nimic decât în limitele legalităţii şi a finanţărilor.
E vorba de structurile de la Cheţiu, Bozieş, Strugureni, în care sunt câte cinci-şase copii de secţie română sau maghiară. Nu am putut colabora şi nici găsi o soluţie optimă”, a mai spus Camelia Tabără.
Aceasta nu este situaţia finală a şcolilor care se închid pentru că începând cu 1 septembrie şi până în 15 există posibilitatea ca unii elevi să se transfere, provocând astfel închiderea altor şcoli.