Subprefectul Ovidiu Frenţ a anunţat astăzi, în şedinţa Colegiului Prefectural că delegeţia Ministerului Transporturilor care se află în aceste zile la Bruxelles a confirmat faptul că drumul Poarta Transilvaiei va intra la finanţare.
Informaţia a venit ieri, după ce delegaţia a ieşit de la negocierile cu liderii de la Bruxelles. „Ei ne-au confirmat că în ceea ce priveşte regiunea de nord-vest şi judeţul nostru, lucrurile sunt în regulă şi cu siguranţă după ce se vor întoarce în ţară vor veni cu mai multe informaţii” a spus subprefectul Ovidiu Frenţ.
Discuţia despre drumul Poarta Transilvaniei este încă de anul trecut, aceasta fiind una dintre cele mai mari investiţii pe care administraţia judeţeană îşi propune să o acceseze prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Drumul “Poarta Transilvaniei” cuprinde de fapt mai multe sectoare de drum judeţean. El traversează mai multe judeţe și a fost propus să devină „prioritatea zero” a Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.
Poarta Transilvaniei intră în Bistrița-Năsăud prin comuna Chiochiş, „trece pe drumul judeţean la Matei, ajunge în DN 15 A, pe urmă din Prundu-Bârgăului, prin Bistriţa Bârgăului, merge în Colibiţa- Miţa şi se întoarce pe Drumulul Blajului în DN 17. De aici, traseul vine pe DN 17 până la Josenii Bârgăului, trece peste Strâmba, la Ilva Mică, Lunca Ilvei, iar de aici spre Coşna (judeţul Suceava), în condiţiile în care vom avea asigurarea că vom obţine avizul de mediu de la Comisia Europeană pentru zona de turbărie de la Lunca. Dacă nu, se va finaliza undeva la ieşirea din comuna Lunca Ilvei”, explica în urmă cu un an Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean.
Proiectul care vizează modernizarea acestor sectoare de drum, care însumează 87 de kilometri, a fost estimat la circa 100 milioane de euro.