Chiar dacă câștigă de zece ori mai mult decât salariul mediu pe economie, au case, depozite la bănci, mașini și terenuri, judecătorii bistrițeni luați ieri de DNA – Ovidiu Puțura și Corina Iacob au fost acuzați de... luare de mită. Cei doi, alături de soți, au lunar un venit de 20.000 de lei, adică 200 de milioane de lei vechi!
Judecătorul bistriţean Ovidiu Puţura, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei este acuzat de procurorii DNA de trafic de infuență, dare de mită și primirea de foloase necuvenite.
Deși are un venit anual de aproape 160.000 de lei la care se mai adaugă și veniturile soției, familia Puțura ajungând la 201.000 de lei anual, judecătorul bistrițean este acuzat, printre alte, că ar fi primit „foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vânătoare, suportarea cheltuielilor aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători, într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile”.
Familia Puțura deține 6 terenuri, cu o suprafață de aproape 4,5 hectare, în Bistrița, Cușma și Bistrița-Bârgăului o bună parte dintre ele moștenite de cei doi soți. Conform declaraţiei de avere a judecătorului, completată în mai 2014, ultimul teren, în suprafaţă de 2704 de metri pătraţi, a fost cumpărat în 2010. Cei doi mai au o casă de locuit, construită în perioada 2002-2005 și un apartament, cumpărat în 2006. La ora actuală familia Puțura are o singură mașină - un autoturism Nissan vechi de 15 ani.
Ovidiu și Alina Puțura au și bani puși la bancă. Cei doi dețin 6 depozite bancare la 4 bănci în care au aproape 300.000 de lei însă au și un credit la Banca Transilvania, din 2005, în valoare de 80.000 e lei.
Conform ultimei declarații de avere de anul trecut, Ovidiu Puțura a câștigat 130.441 lei iar soția sa 32.799 lei. În plus, judecătorul a mai notat în declarația de avere că a obținut încă 9787 lei de la Metrorex unde a fost membru în Consiliul de Administrație, 14.102 lei de la Tribunalul Bistrița-Năsăud ca salarii restante și 4500 de la UNEJT (Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici) unde este mebru în comisie. Total: 158.830 de lei. Și soția sa, Alina a adus în plus acasă, pe lângă salariul de director, o sumă de 17.900 de lei, bani care i-a primit pentru că a fost trainer la Organizația Cercetașii României.
Ovidiu Puțura are 41 de ani și a devenit judecător în 1996. În 2012 a fost numit secretar de stat la Ministerul Justiției deși a fost în cărți chiar pentru fotoliul de ministru.
Alături de el a fost acuzată și colega sa, judecătoarea Corina Iacob. „În cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Puțura Ovidiu i-a promis suspectei Iacob Corina, judecător la Tribunalul Bistriţa – Secţia civilă, că, din funcţia pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va asigura promovarea, de către o persoană din familia judecătoarei, a examenului pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. În schimbul intervenţiei primise, inculpatul Puțura Ovidiu i-a solicitat judecătoarei Iacob Corina să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soția sa era reclamant recurent" susțin procurorii.
"În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală faţă de suspecta IACOB CORINA, judecător la Tribunalul Bistriţa – Secţia civilă, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Suspectei IACOB CORINA i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală” mai arată DNA-ul.
Nici judecătoarea Corina Iacob nu se poate plânge că nu câștigă suficient de bine pentru o slujbă la stat... În declarația de avere a judecătoarei se arată că deține 24,3 hectare de teren în Pintic, suprafață dobândită prin reconstituire și în 2010, alături de soțul ei, Gheorge, a cumpărat încă 2200 mp tot în Pintic. Cei doi soți au un apartament în Bistrița cumpărat în 1993 și o casă moștenită în Pintic.
„Parcul auto” al celor doi soți are un autoturism Cielo, unul Nubira și un BMW. Economiile făcute de judecătoare și de soțul acesteia, procuror, sunt depuse la două bănci din Bistrița și însumează 159.500 lei.
Și familia Iacob are un credit luat de la BCR în valoare de 6800 de euro care este scandent anul viitor.
Ca și judecător la Tribunalul Bistrița-Năsăud, Corina Iacob a câșigat într-un an 126.808 lei iar soțul său, de la parchetul de la lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a adus acasă 113.302 lei.