Elena Lasconi, corespondentul special al emisiunii “Poveştiri adevărate” de la Acasă TV, s-a căsătorit sâmbătă. Pentru acest eveniment, vedeta, soțul ei și o parte dintre invitați au purtat ținute inspirate din portul popular. Mărgelele de pe rochia Elenei au fost cusute de meșterul popular Virginia Linul, din Salva.
Elena Lasconi şi iubitul ei, Cătălin, au spus ”Da”, sâmbătă, după o relaţie de aproape patru ani. Mirele şi mireasa, dar şi o parte dintre invitaţi au purtat ţinute inspirate din portul popular. Motivul pentru această alegere este unul cât se poate de simplu: “Sunt o româncă adevărată, sunt mândră că aparţin acestui neam şi acestui pământ. Aşa că rochia de mireasă, straiele mirelui, tortul, decoraţiunile… absolut totul a fost inspirat din costumele populare şi din tradiţiile româneşti”, a declarat pentru TABU.ro frumoasa Elena Lasconi, corespondentul special al emisiunii “Poveştiri adevărate”, de la Acasă TV. Într-o altă declarație dată tot TABU.ro, vedeta spunea: “Îmi doresc să fac o petrecere cu toţi prietenii mei, cu toţi cei dragi mie. O să facem o petrecere cu 150-200 de persoane probabil. Vreau ca invitaţii noştri să danseze până la epuizare, să mănânce cele mai bune bucate şi să nu se gândească la “cât e tacâmul” şi “cât se pune în plic”. Cea mai mare bucurie a noastră este să fim alături de prietenii noştri. Mă mărit la 40 de ani. Nu mă gândesc la o nuntă în stil american aşa cum se gândesc poate fetele de 20 de ani. Vreau o petrecere nebună în stil românesc alături de prietenii mei”.
Iar nunta care a avut loc sâmbătă a fost întocmai cum și-a imaginat-o: o nuntă de basm în straie populare româneşti, alături de prieteni dragi. "Sunt o româncă adevărată, sunt mândră că aparţin acestui neam şi acestui pământ. Aici îmi sunt rădăcinile, iubesc tradiţia românească şi portul nostru. Aşa că rochia de mireasă, straiele mirelui, tortul, decoraţiunile… absolut totul a fost inspirat din costumele populare şi tradiţiile româneşti", a declarat Elena Lasconi pentru ProTV Magazin. "Rochia a fost făcută manual de zeci de mâini de aur. Rochia a fost gândită şi realizată cu măiestrie de Vera de la Atelierul Parlor care mi-a înţeles exact mesajul şi care a făcut pur si simplu o operă de artă. Pe cap am avut cunună de flori şi grâu. Toata cusătura din mărgele colorate a fost realizată de echipa Virginiei Linul-românca noastră cunoscută în toată lumea ca unul dintre cei mai grozavi artizani ai acestui neam. Toate florile şi culorile mărgelelor sunt din zona Bistriţa, iar brâul pe care l-am purtat a fost personalizat la cererea mea cu un simbol românesc absolut special. Cele două păsări care stau faţă în faţă şi au în mijloc pomul vieţii. Acest simbol reprezintă femeia şi bărbatul, dragoste, fertilitate, armonie iar pomul vieţii reprezintă legătura cuplului cu Dumnezeu pentru eternitate. Acest simbol l-am folosit peste tot: în invitaţiile pe care le-am făcut, în decoraţiuni şi chiar şi pe tort. Toate decoraţiunile au fost atent alese din cultura noastră. Nici locul în care am făcut nunta nu a fost ales întâmplător. Este vorba de Comana- o bucată de Rai, un loc încărcat de istorie, cu oameni speciali, minunaţi. Slujba religioasă a avut loc la sfânta Mănăstire Comana ctitorită de Vlad Ţepeş iar petrecerea la Casa Comana - Salonul din Padure pe malul Deltei Neajlovului. Acest loc este o bijuterie românească pusă în valoare de o familie extraordinară, specială: familia Palamaru. Este un loc pe care puţini îl ştiu dar poate concura cu Toscana şi sudul Frantei şi cu siguranţă Comana şi câştigă. Am plâns de bucurie la Mănăstire, am cântat şi dansat la petrecere. Sunt un om norocos şi fericit! Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine pentru că ştiu că au făcut-o cu tot sufletul. M-au învăluit cu dragoste, veselie şi bunătate", a povestit Elena Lasconi pentru ProTV Magazin.
Și cămașa, clopul și brâul purtat de Cătălin, soțul Elenei Lasconi sunt lucrate de mâna Virginiei Linul. Nu este prima dată când vedetele ProTV îmbracă ținute populare cusute în Bistrița-Năsăud, coregraful Edi Stancu și soția sa alegând pentru nuntă tot costume populare semnate Virginia Linul.
Meșterul popular Virginia Linul spune că primește din ce în ce mai multe comenzi pentru astfel de evenimente. ”Aș putea spune că este o ultimă modă să facem astfel de ținute personalizate pentru nunți, dar și botezuri. Am lucrat de exemplu, tot pentru cineva din București un trusou întreg de botez cusut cu mărgele. Sunt foarte mândră de acest trend în modă, să-i spunem așa. Asta arată că nu ne uităm tradițiile, ba mai mult, că ne reîntoarcem la ele, că preluăm ce este mai frumos din portul popular. Cred că într-un final munca noastră va fi evaluată la adevărata valoare. Fiecare lucrare este o operă de artă, ca și în cazul rochiei Elenei Lasconi. Modelele sunt personalizate, coasem cu mâna mărgică cu mărgică, iar la final, când vedem ce iese, bucuria este peste măsură, aproape că nu poți exprima în cuvinte câtă mândrie îți umple sufletul”. Creatoarea declară că și bistrițenii au început să poarte la evenimentele importante din viața lor costumul popular tradițional. ”Ce mă încântă este că primesc cereri și din străinătate, de la bistrițeni sau de la oameni din alte zone ale țării. Le este dor de țară, de tradiții și așa cred că se simt mai aproape de noi, de spiritul românesc”, mai spune Virginia Linul.