Subiecte delicate și răspunsuri la întrebări ce împart lumea medicală în două, în adepți ai moralei creștine și apărători înverșunați ai realismului economic, la cea de-a XIII-a ediție a seminarului internațional ”Medicină și Teologie”, organizat de managerul Spitalului Județean, dr. Mircea Buta, care a debutat astăzi în oraşul nostru.
Organizat pe două componente principale, respectiv ”Implicații bioetice în decizii medicale, la începutul vieții” și ”Arta creștină și impotanța ei într-o Europă unită și postcreștină”, seminarul international a adus la Bistrița nume de referință în medicină și teologie, atât din țară (UMF Iaşi, UMF Cluj-Napoca, UMF Tg. Mureş, Facultatea de Medicină Sibiu, IOMC Polizu Bucureşti, Spitalul Judeţean Oradea, Spitalul Judeţean Cluj, Spitalul Municipal Timişoara, facultățile de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi Bucureşti, UAD Cluj-Napoca, Centrul împotriva traficului de persoane Iași, centre de medicină legală, USAMV Cluj-Napoca, preoți, monahi și teologi), cât și invitaţi din străinătate: Corinna Delkeskamp-Haye, Heinrich Schnatmann și Juergen Barnert din Germania, Mark Cherry şi Ryan (Samson) Nash din SUA, George Vithoulkas, George Metallinos, Dmitri Telenghidis şi Angeliki Trivizadachi din Grecia).
Seria conferințelor organizate în cele două zile ale seminarului în saloanele hotelului Metropolis a debutat cu o prelegere a prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România, care și-a provocat audiența să răspundă la o întrebare în aparență simplă: cine ești tu să decizi asupra vieții? Oratorul nu a ezitat în timpul prezentării sale, ”Drepul la viață – între tratamente inutile și eutanasie economică”, să atragă atenția asupra faptului că lumea în care trăim, ghidată în principal de rațiuni economice, a renunțat la comportanente de factură etică, morală și creștină în medicină și caută justificări pur financiare ale utilității sau inutilității aplicării tratamentelor în cazuri extreme.
Domnia sa nu s-a sfiit să afirme că, în România, din cauza subfinanțării sistemului medical, s-a ajuns la o formă involuntară de practicare de către cadrele medicale a unei eutanasii economice, în care dreptul la viață nu mai este perceput ca un dat, ci o opțiune dictată de rațiune. În contrabalans, prof.univ. Maria Stamatin, a adus în atenția audienței, formată în majoritate de cadre medicale și angajați ai sistemului sanitar, faptul că medicii nu au dreptul să negocieze cu viața și moartea, având datoria morală să trateze fiecare pacient cu atenția cuvenită.
Seminarul international de medicină și teologie îi va aduce mâine în fața participanților, ca invitați speciali, pe ÎPS Andrei Andreicuț și pe Dan Puric.