În primele luni ale anului, la Păstrăvăria Fiad s-au vândut 21 de tone de peşte, afirmă administratorul Ioan Sârmaş care a stabilit un preţ de 23,5 lei/kilogram. La Strâmba păstrăvul se vinde cu 25 de lei kilogramul. 4-5 persoane trec zilnic pe aici pentru a se aproviziona cu peşte viu
Ioan Sârmaş, administratorul Păstrăvăriei de la Fiad şi Telcişor a povestit pentru Bistriteanul.ro că nu este foarte avantajos ca păstrăvăriile din judeţ să-şi deschidă puncte de vânzare în Bistriţa: „E mai puţin costisitor să păstrăm peştii vii în mediul lor natural. Un bazin modern de 2 metri cubi, dotat cu staţii de purificare şi oxigenare a apei costă în jur de 3.000 de euro... Ne-am gândit şi noi la deschiderea unui magazin în Bistriţa, dar anul acesta sigur nu va fi posibil... Cei care doresc, s-au obişnuit deja să cumpere direct de la sursă. Vindem kilogramul de păstrăv cu 23,5 lei pe kilogram cu tot cu TVA. Se vând peştii şi unor întreprinzători privaţi care au bazine, mici exploatări de peşte sau cabane în judeţ.”
În primele luni ale anului, la Păstrăvăria Fiad s-au vândut 21 de tone de peşte, afirmă administratorul Ioan Sârmaş, adăugând că, pentru pasionaţii de pescuit există la Fiad un bazin special amenajat pentru acest sport – dotat, în plus, cu spaţii pentru servirea mesei sau prăjirea peştelui pescuit.
Din cauza temperaturilor caniculare, şi păstrăvii suferă: în Păstrăvăria de la Strâmba (Ilva Mică) s-au înregistrat cazuri de deces în rândul acestei specii, a mărturisit administratorul Costănuţ Cloşca, adăugând că deocamdată numărul exemplarelor care au murit se menţine în limite rezonabile.
4-5 persoane trec zilnic pe la Păstrăvăria de la Strâmba pentru a cumpăra păstrăvi vii cu 25 de lei kilogramul, motiv pentru care nici administratorul de aici nu s-a gândit că ar fi avantajos să-şi deschidă un magazin la Bistriţa. „Ca să avem peşte de calitate, avem nevoie de apă de calitate” spune administratorul convins că e mai greu să obţină aşa ceva în Bistriţa.
Ştefan Mureşan, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului precizează că, în anul 2012, trei păstrăvării au autorizaţie de funcţionare pentru următorii 10 ani din partea acestei instituţii: Păstrăvăria din Fiad, Telcişor şi Ilva Mică.
Alte două păstrăvării – de la Cormaia şi Bistriţa Bârgăului – au solicitat un acord de mediu care urmează să le fie acordat în curând.
Foto: conceptcustomrods.ro.