„Vânătoarea e ecoul unei tradiţii şi a unei culturi nobile!”. Este crezul celor care, pentru a 4-a oară consecutiv organizează anul acesta, concursul inedit de preparare a sosului vânătoresc din carne de vânat “Vânătoare la ceaun”! Evenimentul va avea loc duminică, 18 august, la Băile Figa, în cadrul manifestărilor Zilelor orașului Beclean.
Duminică, 18 august, începând cu ora 9.00, în perimetrul Complexului Balnear “Băile Figa” (la 3 km distanță de orașul Beclean) va avea loc cea de-a IV –a ediție a Concursului de preparare în aer liber a sosului vânătoresc din carne de vânat, „Vânătoare la ceaun”. Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria orașului Beclean, Muzeul “Casa de Vânătoare” Beclean și Steyr Mannlicher – reprezentanța din România. Competiția face parte din seria manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilelor orașului Beclean – ediția a XI –a, fiind inclusă şi în proiectul amplu de dezvoltare regional-turistică “Ținutul Haiducilor”.
Ca și la edițiile anteriore, organizarea acestui festival vânătoresc are drept scop promovarea valorilor culturii vânătoreşti și în același timp, atenuarea falselor prejudecăţi existente la nivelul opiniei publice cu privire la practicarea vânătorii. Potrivit președintelui Festivalului vânătoresc, Sorin Gîrjan, până la această dată au confirmat participarea la concurs, echipe de vânători și bucătari din județele Harghita, Alba, Maramureș, Neamț, Cluj, Suceava și Bistrița-Năsăud, lista de înscrieri fiind încă deschisă până pe data de 10 august.
Conform regulamentului concursului, echipele participante vor găti la ceaun după o reţetă proprie, (care poate rămâne secretă) sosul vânătoresc din carne de vânat. Preparatul rezultat, după jurizarea de rigoare, va putea fi degustat vânătoreşte de către doritorii prezenţi la serbarea câmpenească. Cei înscriși în “competiția gustului” vor găti sosul vânătoresc cu ajutorul dotărilor personale (ceaun, ingrediente specifice reţetei: carne de vânat, legume, condimente, eventual salate ori murături, lemne de foc de anumite esenţe dacă reţeta o impune) condiția fiind ca toate ingredientele folosite să fie proaspete şi optime consumului.
„Vom pune la dispoziţia fiecărei echipe participante un perimetru, lemne de foc, vesela de unică folosinţă, respectiv farfurii şi tacâmuri de plastic, precum şi pâinea necesară. De asemenea, va fi asigurat mobilierul minim necesar participării. La standul propriu, echipele își pot expune fie elemente de cultură artizanal-vânătorească, cum sunt trofee, embleme sau alte elemente de personalizare cu specific vânătoresc, fie simboluri gen afişe sau bannere ale eventualilor sponsori ai echipei participante. Este permisă şi instalarea de corturi ale echipelor, care vor putea fi instalate în imediata apropiere a standurilor de concurs. Menționez faptul că nu este obligatoriu ca membrii echipei, inclusiv bucătarul să fie vânători. Importantă este promovarea culturii vânătorești”, spune președintele Festivalului vânătoresc, Sorin Gîrjan, care anunță și teremnul limită pentru prepararea sosului vânătoresc, respectiv ora 13.00 când va avea loc jurizarea.
Și în acest an, organizatorii vor oferi participanţilor diverse premii şi diplome. Trei echipe vor putea obține, în urma jurizării, trofeele : “Polonicul cel mai gustos”, “Polonicul cel mai vânătoresc” și marele premiu “Polonicul cel mai cel”. Trofeul “Polonicul cel mai gustos” va fi câștigat de echipa care va obţine cel mai mare punctaj la secţiunea culinară, jurizarea fiind făcută de către juriul de specialitate condus de Maeştrii Bucătari Profesionişti. Trofeul “Polonicul cel mai vânătoresc” se va acorda echipei care va obţine cel mai mare punctaj la secţiunea « Promovarea culturii vânătoreşti », jurizarea în acest caz aparținând juriului de specialitate compus din personalităţi apreciate pentru promovarea culturii şi onestităţii vânătoreşti. Marele premiu “Polonicul cel mai cel” va fi câştigat de echipa care va cumula cel mai mare punctaj la cele două secţiuni - cea culinară şi cea de promovare a culturii vânătoreşti.
În plus, juriul presei va oferi diploma şi trofeul « Ăl mai…ăl”! » celui mai simpatic participant din echipele înscrise în concurs. Totodată, reprezenţa din România a Steyr Mannlicher, prin dr. Paul Schuller va asigura fiecărui participant, şansa de a se bucura de surpriza încununării participării. În cadrul festivalului vânătoresc vor fi expuse şi produse de artizanat cu tematică vânătorească, iar cei prezenţi vor asista şi la concursul de provocare din mijloace tradiţionale a taurului de cerb în perioada boncănitului.
Pe ultima sută de metri, participanții care doresc să se înscrie la concurs mai pot confirma prezența la numerele de telefon : 0745/255093 sau 0785/079059 – Sorin Gîrjan – președintele Festivalului Vânătoresc, până cel târziu sâmbătă, 10 august.
Toți cei pofticioși, cei lipsiți de prejudecăți culinare, precum și cei curioși de a afla cum gătesc vânătorii sunt așteptați așadar să participe la ediția din acest an a Concursului inedit de preparare a sosului vânătoresc din carne de vânat “Vânătoare la ceaun”, sâmbătă, 18 august, începând cu ora 9.00, în incinta Complexului Balnear “Băile Figa”.
Foto: Arhivă