Mii de oameni de pe Valea Someșului sunt la un pas de a rămâne fără lucrările de modernizare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare. Firma care a câștigat licitația a venit cu o ofertă subdimensionată și acum nu poate să termine lucrarea, ceea ce înseamnă pierderea a peste 62 milioane de lei din fonduri europene!
Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, este nemulțumit de modul în care decurg lucrările pe Valea Someșului, unde firma care ar trebui să se ocupe de extinderea rețelei de apă și canalizare nu va reuși să finalizeze lucrarea deoarece a sublicitat și acum nu îi ajung banii pentru finalizarea lucrărilor.
Radu Moldovan este de părere că nu numai firma este vinovată de această situație, ci și actuala lege a achizițiilor publice: „avem o problemă complicată care nu știu însă cum va fi finalizată cu o companie (căreia nu-i spun numele ca să nu avem discuții) care lucrează foarte slab și care nu mai are termen fizic să își încheie lucrările. Din păcate avem și astfel de companii, și așa cum m-am plâns de fiecare dată, de vină este și legea achizițiilor publice. Este vorba despre Maieru, Salva, Sângeorz-Băi, Năsăud unde nu vor fi gata lucrările. Eu sper ca Guvernul, prin noua lege a achizițiilor publice la care lucrează și care am înțeles că este aproape finalizată, să poată da pârghii beneficiarilor, să poată sancționa astfel de companii care vin, subevaluează lucrări, sublicitează lucrări și apoi nu le execută și noi pierdem munca de ani de zile și fonduri europene. Nu se va prelungi cu nimic acest proiect: finalul anului 2015 înseamnă și finalizarea acestor lucrări. Se discută acum foarte mult de o reașezare a lucrărilor până în vara anului viitor, dar nu știu dacă se va aproba așa ceva. Problema este că din aprilie, de anul trecut compania putea în mod lejer să își termine lucrările și nu a făcut-o pentru că le subevaluează. Se duc cu 50 la sută din valoarea contractului și apoi încearcă să găsească alte două-trei firme, însă constată că nu vrea să le facă nimeni lucrările la acești bani. Asta este cea mai mare problemă! Eu sper că noua lege a achizițiilor publice să prevadă clar ca firmele care au angajat un contract și nu l-au respectat să nu mai lucreze în viața lor nici ele și toate neamurile. Nu-ți faci un alt SRL și te duci și încurci lumea! În momentul de față legislația noastră este foarte lacunară în acest domeniu. Nu suntem singurul județ în astfel de situație. Sunt multe cazuri în România! Va trebui făcută o analiză serioasă la Ministerul Fondurilor Europene împreună cu Guvernul și să găsească soluții la astfel de situații. Avem acum situații cu ofertă de 30 la sută din valoare. Vă dați seama ce lucrări vor putea face pe urmă..."
Reamintim că în 2013 Aquabis a lansat o licitație pentru atribuirea contractului de reabilitare și extindere a rețelelor de distribuție apă și canalizare în localitățile Salva, Năsăud, Sângeorz-Băi și Maieru. dar și de aducțiune a apei potabile pentru localitățile Rebra, Năsăud și Maieru. Licitația a fost lansată de regia de apă după ce aceasta a reușit să obțină o finanțare de peste 344 milioane de lei pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bistrița-Năsăud, proiect cofinanțat prin Fondul de Coeziune. Acesta este cel de-al șaselea contract pentru care Regia de Apă a alocat 62,7 milioane de lei + TVA, lucrările urmând să fie efectuate în maxim 26 de luni.
Contractul prevedea execuția de lucrări pentru extinderea și reabilitarea a 38,1 km de rețele de canalizare și apă uzată menajeră, construirea unor stații de pompare și reabilitarea și extinderea a 37 km de rețele de distribuție a apei.
În urma licitației contractul a fost câștigat de asocierea de firme Cartel Bau SA Cluj-Napoca şi SC GeneralConstruct SA. La licitație au participat 16 firme care s-au bătut pentru cei 62,7 milioane de lei, însă cea mai mică ofertă a fost a celor două firme care au câștigat licitația la circa 60 la sută din valoarea estimată, adică la 37 milioane de lei + TVA. Din păcate, autoritățile județene și conducerea regiei de apă spun că până la finalul anului lucrările nu vor fi finalizate deoarece firma nu reușește să se încadreze în suma cu care a licitat și, cel mai probabil banii vor fi pierduți.
În aceste condiții mii de oameni care visau să aibă din această iarnă apă potabilă la robinet vor trebui să mai aștepte câțiva ani, Regia de Apă intenționând să continue lucrările după ce va obține o nouă finanțare europeană.