Apărute încă de la începutul primăverii, berzele s-au adaptat atât de bine în judeţul nostru încât şi-au construit cuiburi pe majoritatea stâlpilor electrici. AFLĂ ce spun localnicii despre „invazia” berzelor:
Încântaţi de prezenţa berzelor, localnicii din Livezile, Rusu Bîrgăului sau Josenii Bîrgăului au asigurat păsărilor condiţii pentru a-şi construi cuiburile. Astfel, pe stâlpii electrici furnizorii de energie electrică au montat schelete metalice pe care berzele şi-au pregătit cu migală cuibul.
În mai multe zone din ţără unde berzele îşi construiesc cuiburi, furnizorii de energie electrică au alocat fonduri pentru construirea scheletelor metalice pe stâlpii electrici pentru a evita ruperea cablurilor electrice şi, implicit, întreruperea alimentării cu energie electrică.
Localnicii spun că locul unde berzele îşi fac cuiburi este ferit de rele, iar dacă o barză îşi face cuib pe una din casele acestora, prevesteşte belşug şi noroc, casa fiind ferită de foc şi fulger.
Socotită pasăre sfântă, barza este singura pasăre de talie mare care s-a apropiat de om şi îşi construieşte cuibul în gospodării. Pentru că se hrănesc cu şoareci de câmp, şerpi, şopârle şi insecte, berzele sunt protejate de oameni, iar furnizorii de energie electrică au amplasat suporturi metalice pe stâlpii electrici pentru a le ajuta în construcţia cuibului.
În ţara noastră barza este ocrotită prin lege, iar cei care distrug cuiburile, omoară puii sau distrug ouăle riscă sancţiuni aspre.