Victime ale urșilor înfometați din munții Rodnei și Bârgăului au căzut până acum doar animalele care pășunau în satele de la baza munților, nefiind încă semnalate atacuri la om. Istrate Ștețco, șeful ITRSV Cluj, a declarat pentru Bistrițeanul.ro că din pricina foamei urșii au un comportament diferit, nefiind normal să coboare în sate.
Atacurile urșilor au fost semnalate în ultimele săptămâni în localitățile de la poalele Munților Rodnei și Bârgăului. Cel mai recent atac a fost semnalat în urmă cu două zile la Lunca Ilvei, unde o vacă a căzut pradă urșilor înfometați. La Bistrița-Bârgăului au mai fost tot recent atacuri, ursul dând iama printre berbeci și oi. În ultimele două luni au fost semnalate atacuri la animale, printre care și cai, și în Josenii Bârgăului, Cetate, Telciu, Maieru sau Rodna.
Istrate Ștețco, șeful ITRSV Cluj (unde este arondat și județul Bistrița-Năsăud), a declarat pentru Bistrițeanul.ro că atacurile urșilor nu sunt normale, animalele având un comportament diferit. ”Sunt foarte mulți urși. Ni s-a semnalat că sunt multe ursoaie cu doi și trei pui, ceea ce este anormal și nu ne explicăm care e cauza. De regulă, ursoaica face 1-2 pui, iar în ultimii ani, nu se știe de ce, au foarte multe doi sau trei pui. Numărul lor mare, dar și seceta le-a deviat comportamentul normal și, în căutare de hrană, coboară către gospodării și atacă animalele. ITRSV nu mai are atribuții în luarea de măsuri în acest caz. Sunt specii protejate și doar Ministerul Mediului prin Direcția de Biodiversitate va decide ce trebuie făcut. Se așteaptă un ordin prin care se va aproba vânătoarea lor acolo unde numărul este prea mare și fac pagube atât la animalele domestice, cât și la culturile agricole”, a explicat Ștețco.
Foto: Cotidianul.ro