Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  35 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



UNIC: Liceul Agricol Beclean – probabil singura școală care își face singură banii de fondul școlii

12/07/2016 14:17:41 Claudia ANDRON  
Anul trecut au făcut 20.000 lei lucrând pământul școlii. Anul acesta, dacă prețul porumbului va fi bun și vor mai fi măcar două ploi fără grindină – producția la hectar va fi mai mare, iar banii școlii mai mulți. Liceul Agricol Beclean este locul unde elevii învață practic că agricultura e profitabilă dacă o faci modern.VEZI ce recolte frumoase au:

Liceul Agricol Beclean poate fi un model pentru toate școlile unde elevii învață o meserie. Dincolo de teorie, aici, cei peste 400 de elevi învață practic lecția că meseria pentru care se pregătesc poate fi una bănoasă, dacă o fac și în teren ca la carte, aplicând ultimele tehnologii și folosindu-se de inovațiile în domeniu.

Abordarea modernă a lecției despre agricultură a venit odată cu instalarea ca director a lui Florin Magdea, în urmă cu trei ani. Teoretic, directorul Florin Magdea este profesor de biologie. Practic, este un agricultor de succes, care în timpul liber duce mai departe tradiția familiei și face profit din agricultură, lucrând pământul familiei de la Cociu. Pe suprafețe mici, cu soiuri bune și tehnologii moderne scoate producții record, care îi asigură un venit suplimentar pe lângă salariul modest de profesor.

Iar de trei ani de când este director al Liceului Tehnologic Agricol din Beclean și-a propus să-i învețe pe elevi și practic că agricultura este profitabilă. Lucrează alături de copii și colectivul de profesori pământurile școlii, învață împreună teoretic și practic cum se folosesc utilajele și cum soiurile moderne și tehnologia te pot ajuta să obții recolte bune și profit din munca pămânului. Din recoltele ultimilor doi ani au cumpărat table și bănci, iar acum dotarea școlii va continua, tot din banii obținuți din agricultură.

În martie-aprilie copiii recoltau primele roade din solariul școlii. Spanac, ridichi, ceapă. Iar cei mai buni clienți ai elevilor sunt profesorii, cei care cumpără toată recolta și banii ajung direct în casieria școlii. Solariul a fost îngrijit anul acesta de elevii de clasa a IX-a și a X-a. După prima recoltă, au trecut la pregătirea celei de-a doua culturi, care este deja în faza de cules. Solariul școlii, deși micuț, are o producție record de roșii, ardei și castraveți (vezi FOTO). Afară, sunt câteva straturi de varză, morcovi și țelină. În continuare cei mai buni clienți ai elevilor sunt profesorii și toată recolta din a doua cultură are vânzarea asigurată. Numai până acum din producția solariului s-au strâns 700 de lei în conturile școlii.

Puțini știu că răsadurile au fost puse la dispoziție chiar de directorul școlii, originar din Cociu, localitate cu tradiție în legumicultură, unde fiecare familie știe să pregătească răsaduri și să lucreze pământul. Astfel, Forin Magdea a pregătit cu mâna lui răsadurile pentru școală și mai apoi le-a servit copiilor lecția că un soi bun, ameliorat, poate asigura producții record dacă toate lucrările de întreținere se fac la timpul potrivit și apa vine cu debitul necesar prin sistemul de irigare prin picurare făcut împreună cu copiii. Acum, în solariul școlii, producția este una record la roșii, ardei și castraveți. Ca la carte.

Chiar lângă solariu, varza s-a recoltat parțial, iar ceapa, morcovii și țelina mai au puțin până la recoltare. Tot în curtea școlii este al treilea an pentru livada intensivă pregătită împreună cu elevii. Fratele directorului, specialist în pomicultură, le-a donat pomii, iar acum, în al treilea an, majoritatea sunt pe rod, spre satisfacția și bucuria copiilor și a profesorilor. Au plantat trei rânduri cu meri, unul de peri, iar pe un alt rând s-au făcut deja câteva caise, iar alături cresc frumos cireșii.

Dar, marea afacere și banii cei mulți vor veni în toamnă, după ce elevii vor recolta porumbul de pe cele șase hectare însămânțate cu porumbul hibrid primit sponsorizare. Anul a fost unul bun pentru porumb, iar directorul Florin Magdea spune că dacă vor ar mai avea noroc de două ploi fără grindină până la recoltare, producția după soiul plantat va fi mai mare decât anul trecut. Astfel, dacă în 2015 au avut 6 tone de porumb la hectar, anul acesta, soiul primit va aduce o recoltă de 7 tone de porumb boabe la hectar. Iar asta înseamnă bani mai mulți la fondul școlii. Toate lucrările, arat, însămânțat, de întreținere a culturii au fost făcute de elevii școlii și de profesori, iar recoltarea din toamnă o vor face tot împreună. Ca și în anii trecuți, recolta va fi vândută cui oferă școlii prețul cel mai bun. Dacă anul trecut din recolta de porumb au scos 20.000 lei, anul acesta suma ar putea fi mai mare dacă recolta va fi mai bună și prețul măcar ca și cel de anul trecut.

„Dincolo de faptul că reușim să facem bani din agricultură, iar asta e cea mai practică lecție oferită elevilor, mă încântă atunci când vorbesc cu ei și îmi spun că ceea ce au învățat practic la școală au aplicat acasă, în gospodăriile lor. De exemplu, sistemul de picurare din solar l-am făcut împreună cu ei și au fost elevi care au aplicat tehnica și acasă. Nu există ca dascăl bucurie mai mare decât să vezi că lecția nu numai că a fost învățată, dar i-a și folosit elevului în viață, a aplicat-o. E marea noastră satisfacție. Ambiția noastră, a cadrelor didactice de la Liceul Agricol Beclean este să îi învățăm pe copii că agricultura este profitabilă chiar și astăzi, dacă o faci aplicând tehnologiile moderne și folosind cele mai bune soiuri, care garantează producții bune și rezistență” – a declarat Florin Magdea pentru Bistrițeanul.ro.

26718 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro