Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  116 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Unic in tara: 1000 de lilieci traiesc protejati de nemti in podul bisericii din Prundu Bargaului

21/03/2012 18:44:38 Andreea LEDER  
Peste 1000 de lilieci traiesc in podul bisericii din Prundu Bargaului, iar pentru ca acestia sa fie protejati si sa nu prezinte un pericol pentru locuitorii din comuna, s-a facut un proiect sustinut de doua fundatii din Germania. Suma investita in liliecii de la Prund se ridica la 50.000 de euro.

Podul bisericii din localitatea Prundu Bargaului gazduieste, de primavara pana toamna, aproximativ 1000 de lilieci din specia Myotis myotis. Este o colonie de maternitate, adica este formata doar din femele si puii lor. Liliecii vin primavara, dau nastere puilor dupa care, in timpul iernii, se adapostesc in pesteri sau in alte adaposturi mai ferite.

Pentru a proteja intr-un fel acesti lilieci si pentru ca sa nu prezinte un pericol pentru comunitate si pentru biserica, mai multi biologi, impreuna cu doua fundatii din Germania, s-au gandit sa puna bazele unui proiect.

Acest proiect, primul de acest gen din Romania, a demarat in anul 2010, iar in podul bisericii din Prundu Bargaului s-au facut o serie de amenajari speciale pentru lilieci.

“Acest proiect este primul de acest gen in Romania si a fost finantat de catre doua fundatii din Germania. A fost initiat de un grup de oameni pasionati, printre care si membri ai Universitatii Babes Bolyai din Cluj. Impreuna am facut un proiect pentru ca liliecii, care traiesc in podurile bisericilor, au devenit un fel de amenintare pentru biserici. Excrementele liliacului se infiltreaza prin tavanul bisericii, ceea ce duce la patarea picturii, miros neplacut, zboara peste tot s.a. Asadar, am pornit acest proiect la Prundu Bargaului si am reusit, cu fondurile pe care le-am obtinut de la finantatorii din Germania, sa facem niste amenajari ecologice special pentru lilieci in podul bisericii. Am montat un sistem de ventilatie in pod pentru indepartarea mirosului, am pus usi care sa separe podul de restul bisericii, s-a curatat toata zona s.a.”, a povestit biologul Anda Culisir.

Valoarea totala a proiectului se ridica la suma de 50.000 de euro, bani proveniti de la cele doua fundatii si anume „Die Deutsche Bundesstiftung Umwelt” si „Heidenhof Stiftung”.

“Ni s-a parut mai usor sa aducem finantari din alta tara decat din Romania pentru ca, din punctul meu de vedere, tara noastra face pasi de bebelusi in domeniul asta. In podul bisericii sunt cam 1000 de lilieci care traiesc de primavara pana toamna”, a mai adaugat Anda Culisir.

  Incantat de acest proiect a fost si primarul Ilie Avram care este de parere ca este un lucru benefic pentru comuna pe care o conduce. Acesta a spus ca
“liliecii se adapostesc in podul bisericii intrucat asa au considerat ei, in sensul ca in comuna noastra este un aer curat. Suntem bucurosi ca acesta este primul proiect din tara si speram sa aducem cat mai multi turisti din tara. Pe noi, ca si comunitate, nu ne deranjeaza ca liliecii traiesc in podul bisericii”.

Preotul din comuna este bucuros ca s-au facut o serie de amenajari in podul bisericii, lucru care necesita o gramada de bani pentru a-l reface. De asemenea, el spune ca odata ce au fost facute aceste amenajari, nu vor mai fi distruse picturile din biserica de catre excrementele liliecilor.

“Nu ne deranjeaza ca sunt lilieci in podul bisericii. Nu ne-au deranjat cu nimic, insa, daca nu se facea nimic in privinta asta riscam sa ramanem fara pictura in biserica din cauza ca peretii au inceput sa se umezeasca din cauza excrementelor liliecilor. Ne bucuram de acest proiect si noi credem ca este un lucru benefic pentru biserica noastra. Niciodata nu ne-am gandit ca o sa putem reface podul cu bani din Germania”, a povestit preotul Ioan Jauca.

In acest moment, in podul bisericii se afla putini lilieci, insa odata ce vremea se va mai incalzi acestia isi vor face aparitia intr-un numar mult mai mare. Specialistii spun ca liliecii nu reprezinta niciun pericol pentru oameni ci sunt chiar folositori deoarece acestia se hranesc cu tot felul de insecte, dintre care multe sunt daunatoare. Mai mult de atat, excrementele liliecilor sunt benefice in agricultura si pot fi folosite ca si ingrasamant.

7318 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro