Agenția de Protecție a Mediului Bistrița-Năsăud a publicat astăzi anunțul privind dezbaterea publică pe tema microhidrocentralei ce va fi amenajată în Valea Vinului. Lucrările se ridică la 1,6 milioane de euro și vor fi efecuate chiar în sat.
Cu mult tam-tam s-a anunțat la începutul anului că autorizarea microhidrocentralelor pe râurile de munte va fi suspendată începând cu 31 ianuarie. În zadar însă... la Agenția de Protecție a Mediului Bistrița-Năsăud nu a ajuns niciun act în acest sens așa că acțiunile privind autorizările microhidrocentralelor merg mai departe.
Cea mai recentă solicitare vine pentru proiectul "Amenajare Hidroenergetică Izvorul - Băilor – Centrală hidroelectrică de mică putere, microcentrală, tronsonul II”. APM BN a publicat astăzi „raportului privind impactul asupra mediului care integrează concluziile studiului de evaluare adecvată pentru proiectul Amenajare Hidroenergetică Izvorul-Băilor" care poate fi consultat la sediul agenției și pe site-ul acesteia, iar cetățenii nemulțumiți pot trimite contestații sau propuneri mai ales că întreaga lucrare se va desfășura în Valea Vinului și va traversa tot satul.
Microhidrocentrala va fi construită în zona protejată de situl NATURA 2000, o parte din lucrări urmând a fi efectuate chiar pe teritoriul Parcului Național Munții Rodnei.
„Pe teritoriul Parcului Munţii Rodnei, traseul conductei urmăreşte drumul forestier ce coboară pe valea Râului Izvorul Băilor. Conducta va fi îngropată în afara drumului pe terenul aparţinând fondului forestier. De la desprinderea de drumul forestier, conducta de aducţiune va urmări albia majoră a râului Izvorul Băilor, respectiv drumurile vicinale existente, sau zone adiacente situate pe malul râului şi care vor traversa proprietăţi private. În acest sens, beneficiarul va perfecta cu proprietarii privaţi de terenuri actele necesare pentru asigurarea accesului şi realizarea lucrărilor” se arată în studiul supus dezbaterii.
Firma Izvorul Băilor SRL din Valea Vinului este dealtfel singura care a reușit să obțină, în urmă cu mai bine de trei ani, avizul favorabil din partea Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Munţii Rodnei pentru realizarea acestei construcții. Aceasta a cerut acordul pentru reabilitarea unei construcţii mai vechi situată în parc, dar care a fost abandonată și se afla într-un stradiu avansat de degradare, construcție care a fost a SC Remin Baia Mare.
“Amplasată pe cursul apei " Izvorul Băilor" din cadrul Parcului Național Munții Rodnei (zona de dezvoltare durabilă) și izvorând din inima Găurii Mari - mijlocul Vârfului Ineu (2279 m) , microhidrocentrala Izvorul Băilor este formată din 2 amplasamente hidroenergetice cu 2 hidroturbine Pelton. Capacitatea microhidrocentralei Izvorul Bailor este de 1.4 MWh pentru cele 2 amplasamente” explică firma pe site-ul propriu.
Primul tronson din această investiție, situat în amomte și în aval de incinta complexului minier din Valea Vinului este o investiție realizată prin fonduri proprii și fonduri bancare, valoarea acestuia ridicându-se la 1.250.000 euro.
Al doilea tronson, pentru care s-a cerut acum acordul de mediu, va fi amenjat în Valea Vinului și va traversa tot satul iar valoarea acestuia se ridică la 1.600.000 euro.
Dezbaterea privind impactul asupra mediului pe care îl va avea această construcție va avea loc la sediul primăriei Rodna în 20.05.2014, orele 15.00.
Până acum la sediul Agenției de Protecție a Mediului Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 36 de solicitări pentru amenajări hidroenergetice, dintre care trei solicitări sunt în procedură de emitere a acordului de mediu. Alte 27 au primit deja acordul de mediu iar 6 dintre ele au obţinut autorizaţie de mediu și sunt funcționale.
„Din cele 36 de solicitări pentru construcția de microdirocentrale 16 se află parţial sau total în situri NATURA 2000” mai anunță APM.