Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  61 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Un ultim omagiu... „Un talent excepțional... Părea că plutește deasupra lumii...”

27/02/2018 11:52:53 Ioana BRADEA  
Un talent excepțional, exersat în ordinul artelor vizuale, o inteligență plastică rară, o viziune impecabilă asupra viitorului profesiei sale... „Miron Duca avea un mare har al prieteniei o sinceritate excepțională cu care își și exercita, de altfel, profesia de pictor și un fel special de a fi care dădea impresia că plutește deasupra lumii...”

Miron Duca s-a stins în ultimele zile ale acestei ierni și lasă în urma lui un gol enorm... Un gol enorm... Dacă ar fi să ne gândim la ce a însemnat Miron Duca, ar trebui să-i recunoaștem calitățile prime: un talent excepțional, exersat în ordinul artelor vizuale, o inteligență plastică rară, o viziune impecabilă asupra viitorului profesiei pe care a slujit-o și în același timp un mare har al exersării picturii...”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro, printre lacrimi, criticul Oliv Mircea.

Dacă vorbim de calitățile secunde ale lui Miron Duca, e bine să ne amintim că el avea un mare har al prieteniei, o mare generozitate și o sinceritate excepțională cu care își și exercita, de altfel, profesia sa de pictor și un fel special de a fi care dădea impresia că plutește deasupra lumii... Fără să se implice, fără să fie în vreun fel arțăgos cu lumea – părea că stă deasupra lumii, dar în același timp avea soluții pentru toate ale lumii... A plecat într-un mod lin și senin, cum de altfel, era și pictura lui... care nu era expresia unei agitații interioare, ci era expresia unui dialog lăuntric excepțional...”, a mai spus criticul de artă în această dimineață, evocând perioada de glorie a artelor din Bistrița.

Alături de Grigore Bradea și Vasile Tolan – Miron Duca a făcut parte dintre cei dintâi artiști care au pus Bistrița pe harta României... Până la ei, Bistrița era un târgușor, în care elitele germano-române se stinseseră, orașul devenise fizic mic, iar într-o ordine a geografiei simbolice – aproape nesemnificativ... Pe atunci orașul nu avea elite, așa încât acești tineri au fost obligați să devină elita culturală a Bistriței... Ei și-au asumat o misiune foarte complexă – aceea de a reface legătura între generația 80 și tradiția excepțională a culturii românești interbelice... Miron Duca a fost primul dintre artiștii Bistriței care a creat în oraș un grup de fani ai lui, cărora noi le spunem colecționari... Cred că aproape în fiecare casă există o lucrare semnată de Miron Duca...”, a mai povestit Oliv Mircea.

Cei care doresc să-și ia rămas bun de la pictorul Miron Duca – o pot face astăzi, toată ziua, la Capela de pe Tărpiului: la ora 18:00 este programată slujba de priveghi, iar mâine, 28 februarie, de la ora 13:00 va avea loc slujba de înmormântare.

Drum lin către lumină, Miron Duca...

2528 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro