Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  92 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Un tânăr a lăsat șoferia de TIR pentru a fi hornarul modern al Bistriței

29/12/2015 12:05:50 Claudia ANDRON  
Hornarul n-a dispărut din Bistrița! S-a adaptat vremurilor! Ciprian Marek este acum singurul coșar cu firmă autorizată în Bistrița-Năsăud și a lăsat un salariu de 2000 de Euro pentru a face această meserie pe cale de dispariție în oraș. Cu tehnică video de investigare și fără a se urca pe casă, tânărul rescrie modern povestea coșarului.

Hornarul este unul dintre cele mai iubite personaje din viața unui oraș. Ai noroc dacă-ți iese în cale și dacă-l chemi la timpul potrivit acasă sau la serviciu ai parte de căldură fără fum, iar incendiul plecat de la un coș de fum necurățat e exclus.

În ultimii ani, la Bistrița coșarul era pe cale de dispariție, un singur bătrânel mai practicând vechea meserie, dar cu tehnică rudimentară, exact cum se făcea acum zeci de ani. Meseria coșarului cu fața neagră de funingine nu părea interesantă pentru tineri.

Nu și pentru Ciprian Marek, un tânăr bistrițean de 32 de ani. Acesta lucra ca șofer de TIR, avea un salariu de vis – 2000 Euro – și a renunțat la meseria bănoasă după ce nu a reușit să găsească un hornar autorizat care să-i curețe coșul de fum. A simțit potențialul afacerii și s-a decis să investească. A urmat cursurile asociației ASFOCH de la Reghin, singura recunoscută, pentru pregătirea făcută cursanților. Apoi a investit peste 6000 de Euro în scule profesionale, de ultimă generație, pentru coșari. Hornarul modern nu se mai urcă pe acoperiș, nu se murdărește tot cu funingine, lucrează curat, la baza coșului. Coșul este astăzi investigat cu aparatură video, apoi este curățat elegant și extrem de curat cu scule profesionale aduse din Germania și Norvegia.

Și, pasionat să facă totul ca la carte, Ciprian Marek a înființat și o firmă – Expert Alcip – autorizată și specializată în curățarea coșurilor de fum, curățarea centralelor pe lemne, a centralelor pe gaz, sobelor de teracotă, sistemelor de ventilație, hote ale restaurantelor, etc. Firma eliberează adeverință, situaţie de plată şi recepţie a lucrării, fiind autorizată.

Prețul de la care pornește curățarea unui coș este de 50 de lei și poate crește în funcție de complexitatea intervenției.

Curățarea coșurilor de fum, obligatorie pentru toată lumea

Conform legislației române și a celei europene, serviciile de curățare a coșurilor de fum sunt obligatorii, dar sunt și o măsură de siguranţă, pentru că elimină riscul de incendii sau pericolul de intoxicare cu monoxid de carbon, care din păcate au dus în timp la moartea multor persoane.

„Curățarea coșurilor de fum este recomandată la coșurile cu gaz la cel mult 12 luni, iar la cele de fum de două ori pe sezon, la început de sezon și la jumătatea lui. Pereții exteriori ai coșului de fum trebuie izolați, iar faţa exterioară trebuie să se situeze la o distanță de minim 16 cm faţă de toate elementele combustibile. Simpla funcționare a unei centrale termice sau a unei sobe produce depuneri în timp pe interiorul coșului de fum. Gazele de ardere provoacă un condens acid care macină treptat interiorul coşului de fum tradițional. Firma noastră se adresează în general instituţiilor, persoanelor fizice, companiilor din domeniul industrial, pensiunilor, pizzeriilor, brutăriilor cu servicii de coșerit pe lângă curățarea coșurilor de fum şi prin curăţarea şemineelor şi a sobelor, a cuptoarelor şi a camerelor de fum. Tarifele le stabilim la faţa locului, în funcţie de mărimea şi complexitatea lucrării. Și, foarte important, eliberăm adeverință ASFOCH, situaţie de plată şi de recepţie a lucrării” – a mai declarat Ciprian Marek pentru Bistrițeanul.ro.

Și ca orice coșar modern are o pagină de Facebook - Hornarul de Bistrița, un site www.hornaruldebistrita.ro  , o adresă de e-mail -  expertalcip@yahoo.com și poate fi sunat oricând la tel. 0749-757367 pentru informații suplimentare.

(P)

7707 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro