Hornarul n-a dispărut din Bistrița! S-a adaptat vremurilor! Ciprian Marek este acum singurul coșar cu firmă autorizată în Bistrița-Năsăud și a lăsat un salariu de 2000 de Euro pentru a face această meserie pe cale de dispariție în oraș. Cu tehnică video de investigare și fără a se urca pe casă, tânărul rescrie modern povestea coșarului.
Hornarul este unul dintre cele mai iubite personaje din viața unui oraș. Ai noroc dacă-ți iese în cale și dacă-l chemi la timpul potrivit acasă sau la serviciu ai parte de căldură fără fum, iar incendiul plecat de la un coș de fum necurățat e exclus.
În ultimii ani, la Bistrița coșarul era pe cale de dispariție, un singur bătrânel mai practicând vechea meserie, dar cu tehnică rudimentară, exact cum se făcea acum zeci de ani. Meseria coșarului cu fața neagră de funingine nu părea interesantă pentru tineri.
Nu și pentru Ciprian Marek, un tânăr bistrițean de 32 de ani. Acesta lucra ca șofer de TIR, avea un salariu de vis – 2000 Euro – și a renunțat la meseria bănoasă după ce nu a reușit să găsească un hornar autorizat care să-i curețe coșul de fum. A simțit potențialul afacerii și s-a decis să investească. A urmat cursurile asociației ASFOCH de la Reghin, singura recunoscută, pentru pregătirea făcută cursanților. Apoi a investit peste 6000 de Euro în scule profesionale, de ultimă generație, pentru coșari. Hornarul modern nu se mai urcă pe acoperiș, nu se murdărește tot cu funingine, lucrează curat, la baza coșului. Coșul este astăzi investigat cu aparatură video, apoi este curățat elegant și extrem de curat cu scule profesionale aduse din Germania și Norvegia.
Și, pasionat să facă totul ca la carte, Ciprian Marek a înființat și o firmă – Expert Alcip – autorizată și specializată în curățarea coșurilor de fum, curățarea centralelor pe lemne, a centralelor pe gaz, sobelor de teracotă, sistemelor de ventilație, hote ale restaurantelor, etc. Firma eliberează adeverință, situaţie de plată şi recepţie a lucrării, fiind autorizată.
Prețul de la care pornește curățarea unui coș este de 50 de lei și poate crește în funcție de complexitatea intervenției.
Curățarea coșurilor de fum, obligatorie pentru toată lumea
Conform legislației române și a celei europene, serviciile de curățare a coșurilor de fum sunt obligatorii, dar sunt și o măsură de siguranţă, pentru că elimină riscul de incendii sau pericolul de intoxicare cu monoxid de carbon, care din păcate au dus în timp la moartea multor persoane.
„Curățarea coșurilor de fum este recomandată la coșurile cu gaz la cel mult 12 luni, iar la cele de fum de două ori pe sezon, la început de sezon și la jumătatea lui. Pereții exteriori ai coșului de fum trebuie izolați, iar faţa exterioară trebuie să se situeze la o distanță de minim 16 cm faţă de toate elementele combustibile. Simpla funcționare a unei centrale termice sau a unei sobe produce depuneri în timp pe interiorul coșului de fum. Gazele de ardere provoacă un condens acid care macină treptat interiorul coşului de fum tradițional. Firma noastră se adresează în general instituţiilor, persoanelor fizice, companiilor din domeniul industrial, pensiunilor, pizzeriilor, brutăriilor cu servicii de coșerit pe lângă curățarea coșurilor de fum şi prin curăţarea şemineelor şi a sobelor, a cuptoarelor şi a camerelor de fum. Tarifele le stabilim la faţa locului, în funcţie de mărimea şi complexitatea lucrării. Și, foarte important, eliberăm adeverință ASFOCH, situaţie de plată şi de recepţie a lucrării” – a mai declarat Ciprian Marek pentru Bistrițeanul.ro.
Și ca orice coșar modern are o pagină de Facebook - Hornarul de Bistrița, un site www.hornaruldebistrita.ro , o adresă de e-mail - expertalcip@yahoo.com și poate fi sunat oricând la tel. 0749-757367 pentru informații suplimentare.
(P)