Joi seara, procurorii mureșeni au cerut arestul preventiv pentru 6 dintre cei 8 inculpați reținuți într-un amplu dosar ce vizează avize de însoțire a materialului lemnos, facturi fiscale și chitanțe fictive. Doar 4 dintre ei vor petrece următoarele 30 de zile după gratii, printre aceștia numărându-se și un năsăudean.
Printre capii rețelei care ar fi pus la punct o adevărată afacere ilegală cu avize de însoțire a materialului lemnos, facturi fiscale și chitanțe false, după cum spun procurorii, se numără și un năsăudean.
Este vorba despre Grebinișan Vasile Sabin, un om de afaceri care a și deținut o firmă ce avea ca obiect de activitate intermedierea în comerțul cu material lemnos și materiale de construcții. Firma înființată în anul 2010 a rezistat doar doi ani, intrând în faliment în data de 16 mai 2012.
Joi seara, procurorii mureșeni au cerut arestul preventiv pentru 6 dintre cei 8 inculpați reținuți din acest dosar. Patru dintre cei 6 inculpați vor petrece următoarele 30 de zile după gratii.
Printre cele 6 persoane se numără și Grebinișan Vasile Sabin. Acesta este acuzat de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la delapidare și constituirea de grup infracțional organizat.
„Începând cu luna aprilie 2015, un grup format din patru persoane a început a distribui pe teritoriul țării mai multe avize de însoțire a materialului lemnos, împreună cu facturile fiscale și chitanțele fictive aferente, emise în numele unei societăți de tip „fantomă”, atestând astfel relații comerciale nereale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale de către beneficiarii acestora. Până în prezent au fost identificate 66 de societăți comerciale cu activitate constând în exploatarea, prelucrarea și comercializarea lemnului. În continuare, cumpărătorii acestor documente fictive și le înregistrau în contabilitatea societăților administrate de ei, atât în scopul diminuării bazei impozabile, cât și în scopul acoperirii unor stocuri de marfă nejustificate. Sumele de bani astfel înregistrate în contabilitate ca fiind achitate au fost însușite de către administratorii acestor societăți”, precizează procurorii mureșeni.
Miercuri, polițiștii mureșeni au desfășurat peste 150 de percheziții, în 24 de județe ale țării. În total, 22 de persoane sunt cercetate penal pentru evaziune fiscală, delapidare și uz de fals.