Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  124 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Un militar bistrițean a reușit să schimbe o lege după ce s-a îmbolnăvit de leucemie

14/08/2016 11:31:00  
Evz.ro a publicat un material despre militarul bistrițean Florin Boc care s-a îmbolnăvit de leucemie din cauza radiațiilor bombelor explodate în Afghanistan. Veteranul militar e nevoit să-și cerșească banii pentru tratament la tribunal. AFLĂ care este povestea lui:

L-au decorat sau l-au declarat erou și veteran militar pentru misiunile din teatrele de operațiuni, acolo unde România s-a angajat prin tratate internaționale să trimită trupe. Acum a ajuns să-și cerșească banii prin tribunale. De cinci ani nu mai luptă cu inamicul în Afganistan, Kosovo sau Irak, ci caută să aducă o argumentație în apărarea sa ca să-și obțină drepturile de militar îmbolnăvit în timpul misiunii. Max, celebrul câine dat la casat de armată, și-a câștigat mai repede drepturile decât acest soldat al Armatei Române. Militarul a reușit doar să schimbe o lege în favoarea camarazilor săi, însă pentru asta, superiorii de la Forțele Tereste l-au exclus tocmai pe el de la „beneficii”. De fapt, refuză să-i dea niște bani prevăzuți în lege, cu care să-și plătească tratamentele medicale.

Îl cheamă Florin Boc, are 38 de ani, e militar de carieră în Bistrița, iar în 2010- 2011 a participat cu Batalionul Șoimii Carpaților la o misiune în Afganistan. În toate hârtiile lui medicale, emise de tot felul de comisii, scrie că „boala sg.maj. Boc Florin s-a produs în timpul și din cauza îndeplinirii serviciului militar (misiune în cadrul Forțelor Internaționale de menținere a păcii în Afganistan)”.

(...)

Florin Boc n-a avut noroc ca leucemia să cedeze la chimioterapie și a fost nevoit să suporte transplantul. Nu unul singur, ci două. Plus doi ani în spitalul din Germania, departe de soție și de fetița sa

„Cineva îmi spunea că suntem construiţi fără piese de schimb. Medicul meu îmi spunea că el ştie să şi repare. Pentru fetiţa mea, îmi doream să reuşească”, spune Florin Boc, acum plutonier major în unitatea militară din Bistrița.

Tratat ca și Carreras 

A fost tratat de medicul tenorului Jose Carreras, scăpat și acesta de leucemie, iar medicul german l-a ţinut acolo în ciuda tuturor discuțiilor cu partea română şi i-a făcut primul transplant de măduvă în martie 2012. Au urmat luni de suferință, un alt transplant de la un alt donator internațional, mult mai compatibil. După doi ani, Florin Boc a învins boala și s-a întors în țară. Organismul său, însă, va rămâne veșnic afectat și, de-a lungul vieții, va trebui să urmeze un tratament medicamentos strict.

Statul Major al Forțelor Terestre îi refuză dreptul la indemnizația lunară

Revenit la unitatea sa militară din Bistrița, plt. maj. Florin Boc a fost evaluat, în decembrie 2013, de comisia de expertiză medico-militară, la Spitalul Militar din Cluj. A fost clasat inapt și încadrat în gradul II de invaliditate. Acest lucru i-a adus prima recunoaștere a drepturilor sale: i s-a acordat o despăgubire de 50 de solde (o soldă = cca 1.800 lei, salariul lunar al unui subofițer).

(...)

Florin Boc a fost trecut în rezervă, în 25 aprilie 2014, cu gradul de plutonier major și tot atunci a fost reîncadrat în noua funcție cu incapacitate de muncă. Apare și Legea 150/2014, modificată după cazul său, în care se prevede la art.8, alin.1:

„Personalul armatei, rănit în cadrul acțiunilor militare, percum și cel care a dobândit alte afecțiuni fizice sau psihice, ca urmare a participării la acțiuni militare, beneficiază, pe lângă celelalte drepturi stabilite conform legii, de o indemnizație lunară în cuantum de două solde de grad și de funcție, la minim, corespunzătoare gradului de sublocotenent sau, după caz, de două câștiguri salariale medii brute”.

Exclus de la beneficii 

Cu datorii pe la prieteni și cu un salariu mic, care nu-i permite să suporte ușor costul medicației zilnice, Florin Boc face un nou raport către superiorii armatei, crezând că, dacă prin argumentele sale a reușit să modifice o lege, va beneficia și el de prevederile ei. Cere, deci, indemnizația lunară prevăzută la articolul 8, de la data îmbolnăvirii (2011), la data stabilirii invalidității sale, 5 decembrie 2013. Asta înseamnă 34 de luni. I se răspunde în 2015, că el nu poate primi această indemnizație deoarece diagnosticarea bolii lui s-a petrecut anterior apariției modificărilor din Legea 150. Așadar, tocmai el, exemplul din proiectul de modificare, era exclus de la beneficii pentru că radiațiile bombelor explodate în Afganistan i-au provocat leucemia prea devreme! A fost în audiențe la Ministerul Apărării și la Statul Major al Forțelor Terestre. La minister, i s-a dat dreptate de către secretarul de stat Otilia Sava, însă la Statul Major, comandantul Cipu a spus nu. Neluându-se nicio decizie instituțională, plt. maj. Florin Boc a fost nevoit să se adreseze instanței de contencios administrativ de la Tribunalul Bistrița.

Citește materialul integral AICI.

Sursă foto: evz.ro

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro