A devenit o tradiţie ca în fiecare an, la Şcoala Dumitriţa, să se desfăşoare activităţi ecologice cuprinse în Proiectul de Parteneriat Educaţional din perioada 15 Martie - 15 Aprilie cu ocazia LUNII PĂDURII, în cadrul căruia, atât elevii noştri, cât şi cadrele didactice învaţă să fie voluntari pentru că voluntariatul eco începe în şcoală.
Proiectul educaţional atrage atenţia asupra rolului şcolii în formarea deprinderilor şi obişnuinţelor de educaţie pentru protecţia mediului şi sugerează necesitatea permanentizării “voluntariatului” în şcoala românească. „Luna Pădurii” este unul dintre cele mai importante evenimente ecologice din cursul anului, care are drept scop sensibilizarea publicului larg şi a autorităţilor cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic.
Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Ocolul Silvic Dealu Negru reprezentat prin Şef de Ocol Silvic – Inginer Pintea Ilie Dănuţ şi Primăria Comunei Dumitriţa reprezentată de Primar, Ing. Moga Vasile Ioan şi are drept scop desfăşurarea unor activităţi comune între şcoală şi instituţiile partenere, în vederea formării şi dezvoltării unei conduite de apropiere a elevilor de mediul înconjurãtor, pentru dezvoltarea activitãţilor conştiente şi responsabile, care au drept scop îmbunãtãţirea calitãţii mediului.
Implementarea acestor activităţi, cu participarea voluntară a elevilor, va avea un impact pozitiv asupra atitudinii lor faţă de mediul înconjurător, cu efecte benefice în mediul educaţional şi în comunitatea locală. Anul acesta proiectul s-a derulat sub motto-ul: "Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!" - dacă dorim ca speranţele noastre de a construi o lume mai bună şi mai sigură să nu devină doar o iluzie, avem nevoie, mai mult ca niciodată, de implicarea voluntarilor. În acest spirit, 100 de milioane de europeni îsi dedică timpul şi experienţa pentru a-i ajuta pe cei care se află în dificultate, contribuind la dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc.
Aşadar, în ziua de 27 Aprilie 2013 elevii claselor IV-VIII coordonaţi de cadrele didactice: Profesor Mureşan Mihaela – clasa a VIII-a, Profesor Popovici Lucica Mariana – clasa a VII-a şi îndrumaţi fiind de Inginer Feldrihan Radu şi Pădurar Suci Iustin au plantat 300 de puieţi de stejar roşu, frasin şi paltin la hidrocentrala nou construită pe Valea Budacului, iar elevii clasei a VI-a – coordonator Profesor Drenţa Ionela, elevii clasei a V-a – coordonator Profesor Vlad Ana şi elevii clasei a IV-a - coordonator Profesor Învăţământ Primar Scridon Corneluţa au ecologizat ariile protejate de la Râpa Mare, Râpa Verde, Piatra Corbului adunând peste 200 de saci cu reziduuri.
Ne-am convins şi de această dată că prin astfel de activităţi elevii învaţă să respecte natura, să iubească pădurea şi vietăţile ei, să ofere puţin din timpul lor, să-şi transforme deprinderile pe care şi le-au format în conduită ecologică. La finalul proiectului educaţional toţi participanţii au fost mulţumiţi de îndeplinirea misiunii de voluntar cu succes.
VĂ INVITĂM PE TOŢI SĂ VENIŢI ÎN MAREA FAMILIE A VOLUNTARILOR ACTIVI PENTRU A AVEA UN MEDIU CURAT ŞI O VIAŢĂ MAI BUNĂ!
Director - Profesor Popovici Lucica Mariana