Doi dintre cei patru deputați de Bistrița-Năsăud care reprezintă județul nostru în Parlament sunt și fumători. Ei au participat la votul de ieri și, surprinzător sau nu, unul dintre aceștia este chiar inițiatorul legii antifumat. AFLĂ despre cine este vorba:
Camera Deputaților a aprobat ieri legea referitoare la interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise.
Deputații, cu 164 de voturi pentru și 20 împotrivă, dar și 26 de abțineri au aprobat proiectul care prevede interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise.
Legea conține și unele măsuri privind sancționarea celor care nu respectă prevederile legale.
Proiectul a fost adoptat de Senat în anul 2011, însă abia acum a ajuns în Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Legea privind interzicerea fumatului în spațiul public prevede amenzi între de 100 și 10.000 de lei pentru cei care nu se supun prevederilor legale.
Dintre deputații de Bistrița-Năsăud doi fumează, este vorba de parlamentari PSD, Daniel Suciu și Doina Pană.
Amândoi au fost prezenți ieri la votul în plen, Daniel Suciu fiind alături de deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea, inițiatorul legii antifumat.
„M-am numărat printre inițiatorii acestei legi așa că normal că am votat pentru adoptarea acesteia" a declarat Daniel Suciu pentru Bistrițeanul.ro.
La rândul său, Doina Pană s-a abținut de la votul privind adoptarea acestei legi.
„Am decis să mă abțin de la vot. Am luat în calcul și procentul celor care nu au locuri special amenajate pentru fumat, dar m-am gândit și la binele general, la sănătatea copiilor și la a celor care nu fumează, așa că am preferat să mă abțin de la votarea acestui proiect", a recunoscut pentru Bistrițeanul.ro deputatul Doina Pană.
Legea va intra în vigoare anul viitor, la 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial după ce aceasta va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Potrivit noilor prevederi, fumatul va fi interzis total în cluburi, baruri, restaurante, taxiuri, spitale, instituții de învățământ, locuri de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau într-un spațiu închis. Legea prevede interzicerea fumatului și în spațiile de la locul de muncă excepție făcând doar celulele pentru deținuții din penitenciarele de maximă siguranță.
Potrivit legii adoptată ieri, fumatul este permis numai în camere special amenajate în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale.
Nerespectarea prevederilor legale de către persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legale se sancționează cu amendă contravențională de 5000 de lei la prima abatere și cu amendă de 10.000 de lei și suspendarea activității până la remedierea situației, la a doua abatere.
Statisticile spun că în România în fiecare oră mor 4 oameni din cauza fumatului.
De anul viitor țara noastră se va număra printre cele 17 state membre ale Uniunii Europene care interzic fumatul în toate spațiile publice închise.