Vineri, 1 martie, pe pietonalul Liviu Rebreanu (în faţa restaurantului Central) sunt aşteptaţi toţi bistriţenii care au adunat capace de plastic pentru Alexandra, fetiţa care suferă de sindromul West şi care are nevoie de acestea pentru a obţine banii necesari unui implant de celule Stem în China.
Povestea Alexandrei a impresionat deja mii de bistriţeni. Manuela Pop, coordonatorul de programe sociale al Mănăstirii Nuşeni şi profesoară la Şcoala Generală din Şieu Odorhei şi şcoala specială din Beclean a mobilizat copiii pentru a aduna capace pentru tratamentul Alexandrei: un copil s-a apucat de strâns zeci de capace de pe malul Someşului, o fetiţă a adunat 100 de capace într-o singură zi iar acesta este doar începutul...
Câţiva bistriţeni de pe Aleea Heniu au amenajat la intrarea în scară o cutie în care adună capacele de plastic. Iar elevii Şcolii Generale Nr 1, coordonaţi de profesoara Monica Orban, au ţinut să se implice şi ei în adunarea capacelor de plastic ce vor salva viaţa Alexandrei. „Am reuşit să adunăm, din noiembrie şi până în prezent, aproape 8 tone de capace de plastic. O firmă s-a oferit să le transporte gratuit până în punctul în care vor fi reciclate, în Spania” a povestit pentru Bistriţeanul.ro Mihaela Beretci, mătuşa Alexandrei.
Mihaela Beretci se va afla la Bistriţa vineri, 1 martie, de la ora 17.00, timp de o oră sau două, în faţa restaurantului Central, pentru a colecta capacele de plastic adunate până acum de bistriţenii sufletişti care s-au implicat în această campanie.
„Alexandra are 12 anişori, dar nu vorbeşte, nu umblă, nu face absolut nimic singură. Depinde de cineva 100%. S-a născut bine, şi de la două luni a început calvarul. Au fost cu ea în China de două ori şi se văd rezultate foarte bune“, spune Mihaela, mătuşa fetiţei. În China, fetiţei i se fac implanturi cu celule stem, în cap şi în coloană. Acesta tratament medical costă în jur de 20 000 de euro, şi în urma lui ar putea progresa, ar putea ajunge chiar să meargă sau să vorbească.
De la vârsta de 3 ani, Alexandra a suferit nenumărate operaţii şi intervenţii medicale, pentru a îndepărta toate riscurile lipsei de dezvoltare. Anul acesta, părinţii ei nu au mai reuşit să adune suma necesară pentru tratamentul medical în China, aşa că au găsit o metodă originală de a face rost de bani: au rugat oamenii să nu mai arunce capacele de plastic, să le dune pentru ei ca să le valorifice şi astfel să obţină fondurile necesare.