În data de 26 aprilie 2012, Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi, a pus piatra de temelie la Centrul Misionar pentru Tineret “Preot Profesor Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi.
În decursul acestui an, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-au desfăşurat diverse campanii de informare şi strângere de fonduri pentru a putea demara lucrările de la viitorul centru. În acest sens amintim dineul şi spectacolul caritabil organizate de către Arhiepisopia Vadului Feleacului şi Clujului în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Construcţia propriu-zisă a început în luna noiembrie a anului trecut, iar cu ajutorul lui Dumnezeu stadiul curent al lucrărilor este la nivel de parter. Menirea acestui centru este de a oferi un climat corespunzător în vederea desfăşurării de activităţi non-formale care să permită o perpetuare a educaţiei spirituale. Această educaţie a tinerilor reprezintă nu doar o responsabilitate a comunităţii creştine, ci mai ales un test pe care aceasta îl dă în condiţiile în care societatea contemporană exercită piedici şi influenţe negative asupra personalităţii tinerilor.
Raportată la schimbări sociale permanente, omenirea trebuie să se muleze pe un tipar al gândirii creştine, pentru a-şi menţine sănătatea spirituală în pofida obstacolelor ce se interpun în evoluţia morală a omului. Rolul Bisericii, în acest sens, este unul foarte important, deoarece are funcţia de liant între elementele care modelează profilul moral al tânărului- familia, şcoala, societatea civilă şi anturajul. Mai mult decât atât, Biserica trebuie să fie într-o continuă adaptare, pentru a se asigura de menţinerea şi atragerea oamenilor înspre această ideologie creştină. Astfel tineretul nu poate fi neglijat şi lăsat la o parte. Biserica de azi se bucură când un tânăr îi calcă pragul.
Poate că uneori, fără să vrem, îi pierdem pe tineri din Biserică, prin faptul că nu ştim să-i chemăm, cum să-i ascultăm sau nu reuşim să le răspundem în mod adecvat la întrebările care îi apasă. Pentru a veni în sprijinul tinerilor, este necesară o comunicare şi o legătură strânsă cu ceilalţi factori formatori, astfel că educaţia religioasă vine pe fondul cumulativ al Bisericii, şcolii, familiei şi societăţii, iar absenţa unui factor perturbă ordinea şi eficienţa educaţiei.
Prin construirea acestor centre (unde se vor organizara tabere şcolare), tinerilor li se dă posibilitatea de a participa activ la tot ceea ce înseamnă viaţa Bisericii, de a intra în contact cu alţi tineri într-un mediu care îmbină jocul, comunicarea, învăţarea şi spiritualitatea. Astfel intenţia Bisericii este de a asigura tinerilor o cultură creştină prin educaţia non-formală, de a găsi câteva pietre fundamentale ale clădirii credinţei în inima lor şi de a-i face conştienţi de faptul că Dumnezeu este „Prietenul copiilor” şi nu în ultimul rând „de a-i răsfăţa cu bunătate ascultându-i cu interes şi oferindu-le tot felul de bunătăţi şi astfel viaţa copiilor noştri atât la şcoală cât şi acasă va fi mai uşoară”. (Sf. Ioan Gură de Aur).
Totodată, scopul este de a asigura şi un spaţiu potrivit manifestărilor de factură socio-culturală (conferinţe, sesiuni de comunicări, cercuri pedagogice). În concluzie, iniţierea şi funcţionarea acestor centre reprezintă un pas esenţial în responsabilizarea tinerilor, în special pentru că asigură concomitent dezvoltarea lor sufletească şi consolidarea comunităţii creştine. Datoriile morale şi responsabilităţile creştine trebuie asigurate atât dinspre Biserică, părinţi, societate înspre tineri, cât şi în sens invers, pentru menţinera unui echilibru în sănătatea spirituală.
Mulţumim cu recunoştinţă şi preţuire tuturor donatorilor: Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, domnului Preşedinte Emil Radu Moldovan, Primăriei Sângeorz-Băi, precum şi altor instituţii care, până în prezent, au contribuit financiar la construirea Centrului Misionar pentru Tineret. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toţi şi să le dăruiască sănătate, mântuire şi mult ajutor în viaţă.
Pr. Prof. Tudor Mudure