Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  119 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Un afacerist vrea să ne protejăm de frig și căldură cu lâna de oaie. Ce vrea să facă bistrițeanul cu haina mioarelor

13/06/2017 19:18:43 Bianca SARA  
Un afacerist din Bistrița-Năsăud se pregătește să revoluționeze prelucrarea lânii de oaie, care este momentan aruncată sau arsă de oieri. Acesta vrea să transforme lâna în material izolator, despre care spune că este cel mai eficient de pe piață.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Agriculturii Petre Daea s-a întâlnit cu mai mulți oameni de afaceri din țară pentru a discuta despre posibilele soluții care există pentru valorificarea lânii de oaie.

Unul dintre cei care s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii este Emil Iugan, care intenționează să pună în județul nostru bazele primei fabrici de prelucrare a lânii și transformare a sa în material izolator.

„Dacă pentru carne și lapte putem vorbi despre o valorificare, lâna este 0 și de aici am pornit. Am trimis oameni de la firma mea în străinătate și lucrăm de vreo doi ani la acest concept”, a spus Emil Iugan.

Momentan, acesta vrea să identifice alături de specialiștii ministerului o sursă de finanțare, întrucât o asemenea unitate de producție va costa în jur de 4-5 milioane de euro.

Omul de afaceri spune că se pregătește pentru acest proiect de mai bine de doi ani și chiar și-a trimis o parte din angajați în țări cu tradiție în producerea acestui material, cum sunt Austria, Germania, Italia sau Elveția, pentru a fura secretele acestei industrii. 

 „Am adus și specialiști din străinătate la Bistrița și am învățat să proiectăm construcții din lemn și cum se face materialul izolator din lână. Acesta se utilizează tot mai mult în Austria, Germania, Italia, Elveția și Turcia, deși ei nu au resursele pe care noi le avem, pentru că suntem o țară cu un număr mare de oi. Am fost peste tot, am adunat informații și avem soluția tehnologică necesară pentru a produce acest material”, a explicat Iugan.

Materialul izolator din lână de oaie ține iarna cald și vara răcoare, făcând astfel și economii la consumul de căldură și respectiv energia consumată prin intermediul aerului condiționat.

Haina mioarelor se potrivește pe toate tipurile de construcții, de la lemn la cărămidă sau BCA. Acesta poate fi folosit pe pardoseli, pereți, planșee și acoperișuri.

„Resturile” rezultate în urma prelucrării lânii, pot ajunge în industria farmaceutică

În urma prelucrării lânii se pierde în jur de 30-40%. Aceste „resturi” pot fi folosite însă pentru alte două subproduse, care sunt la fel de valoroase. Este vorba despre lanolina, un tip de grăsime care se găsește în stare naturală în lână și care este foarte folosită pentru creme și alte produse cosmetice.

Lâna inferioară poate fi folosită și ea pentru producerea unui îngrășământ foarte eficient în legumicultură și cultura florilor. Pentru toate aceste produse trebuie certificare și recunoaștere internațională pentru a putea fi comercializate.

„Vrem să facem aici la Bistrița un prim model, care ulterior să fie multiplicat în țară. Aceasta va fi o încercare reușită, pentru că nu pornim la drum cu niște elemente necunoscute. Am făcut cercetări, verificări și știm că va merge. Aceasta este cea mai bună utilizare imediată și în cantități mari”, mai spune Emil Iugan.

Fabrica din județul nostru ar urma să asigure prelucrarea lânii provenite de la un sfert din numărul total de oi din România. În ciuda faptului că fabrica încă nu există, oierii pot să păstreze încă de pe acum lâna, materialul brut rezistând și câțiva ani, dacă este păstrat corespunzător.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunțat deja că are de gând să îi sprijine pe oierii care vor să comercializeze lâna rezultată de la mioare cu un ajutor de minimis de un leu per kilogram. Hotărârea de Guvern urmează să fie supusă aprobării săptămâna viitoare.

Foto: greenly.ro

24340 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro