Nu există bistrițean care să nu se fi întânit măcar o dată cu hornarul orașului – Flore Moldovan. Ajuns la aproape 70 de ani, nenea Flore se gândește să renunțe la meserie numai că nu are cine să îl urmeze. De mulți mulți ani a rămas singurul hornar autorizat din Bistrița. Autoritățile caută bistrițeni dispuși să învețe această meserie.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița – Năsăud, ca urmare a solicitării venite atât de la Instituția Prefectului cât și de la Inspectorat Județean pentru Situații de Urgență, face demersurile necesare pentru organizarea unui program de formare profesională în meseria de coșar.
“Munca de coșar constă în a curața, inspecta, intreține și a repara coșurile, utilitățile de evacuare a fumului și diferite echipamente de încălzire. Activitatea de coșerit are un caracter de prestari de servicii și cuprinde atât lucrări obligatorii (curățarea coșurilor de toate tipurile și a canalelor de fum, arderea coșurilor, burlanelor, grătarelor) care se execută în mod planificat, precum și lucrari facultative (desfundarea coșurilor, curățarea sobelor de gătit, a sobelor de încălzit, a cuptoarelor, cazanelor, burlanelor) care se execută la cererea beneficiarilor sau atunci când coșarul constată necesitatea executării acestora” se arată într-un comunicat remis presei de AJOFM.
„Necesitatea organizării unui astfel de curs de calificare vine din faptul că, nu există persoane calificate în acest domeniu, iar in ultimii ani, pe raza județului nostru au avut loc foarte multe incendii la casele de locuit și la instituții ca urmare a neîntreținerii coșurilor de fum" mai explică AJOFM.
Ultimul hornar din Bistrița - Flore Moldovan sau „Florin Compod” cum i se mai spune, și-a început activitatea încă din 1967 și acum, la 70 de ani, se gândește tot mai des că ar fi timpul să se pensioneze.
Curățarea unui coș ajunge la aproximativ 40 de lei și bătrânul hornar al orașului lucrează în colaborare cu cei de la EON Gaz, pe baza unui contract. Anii trecuți, din meseria pe care o practică de aproape jumătate de secol câștiga aproximativ 400 de lei pe zi.
„Oamenii nu mai au bani. Și treaba aceasta se vede după numărul de cereri pe care îl primesc. De cele mai multe ori, aceștia spun că își curăță ei singuri coșurile, chiar dacă nu se pricep... În caz de vreun incendiu, ei sunt răspunzători”, a povestit într-un interviu acordat pentru Bistrițeanul.ro Flore Moldovan.
Citiți AICI povestea de viață a ultimului hornar din Bistrița.
Cei care vor să învețe meseria lui Flore-Hornarul pot lua legătura cu angajații AJOFM. Cursul de calificare în meseria de coșar se va organiza gratuit pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și contra cost pentru ceilalți bistrițeni.