Un obicei care inca se mai pastreaza este ca in a doua zi de Paste, baietii sa mearga "cu udatul". De la udatul initial cu apa, s-a ajuns la udatul cu "apa de toaleta". Obiceiul s-a pastrat deoarece multi tineri il vad ca pe o oportunitate de a se intalni cu prietenii.
Printre multele traditii legate de sarbatorile pascale, este una care inca se mai pastreaza, in toate colturile tarii.
A doua zi de Paste, baietii, frumos imbracati si aranjati merg la fete, din familie sau prietene, cu udatul.
Tinerii stropesc fetele, iar acestea la randul lor le ofera baietilor de baut si daruri. Se crede ca nici unei fete nu-i va merge bine daca nu este udata.
Chiar cand a aparut acest obicei, stropitul se facea cu apa de fantana insa astazi, fetele sunt udate cu apa de colonie.
Traditia spune ca acest obicei isi are originea in magia contactului cu apa. In trecut, fetele si baietii pistruiati mergeau in zorii zilei de Pasti sa se spele in apa unui parau din apropiere, sperand ca astfel vor scapa de pistrui.
In alte parti, stropitul era considerat un act de purificare in ziua de Pasti, iar feciorii stropeau cu apa de izvor, persoanele intalnite in cale, in special fetele, ca sa fie frumoase si sa miroasa tot anul ca florile de primavara.
O alta legenda, cea mai cunoscuta de altfel spune ca a doua zi de Pasti, o fata crestina vindea oua. De la ea cumpara o fata pagana. Cele doua intrand in vorba, prima ii explica legea crestineasca, dar cea de-a doua, neincrezatoare, ii spune: "Te-oi crede daca s-or inrosi ouale pe care mi le-ai vandut!" Pe data, ouale s-au inrosit, iar de spaima, fetele au lesinat amandoua. Trecand pe acolo doi flacai, le-au vazut si le-au stropit cu apa de la fantana. Revenindu-si, fetele le-au daruit drept rasplata oua inrosite, iar pagana s-a increstinat.
Acest obicei dateaza de sute de ani si este inca pastrat, chiar daca nu in forma initiala.