Aflaţi la 42 de kilometri de Bistriţa, vulcanii noroioşi de la Monor sunt situaţi pe malul stâng al pârâului Luţului. Rezervaţia naturală se întinde pe o suprafaţă de 2 hectare şi este o zonă mlăştinoasă cu vulcani stinşi parţial activi.
Zona este numită „La gloduri” şi se caracterizează prin vulcanii parţial activi generaţi de gaz metan din adâncimi. Activitatea vulcanilor este mai intensă în perioadele în care plouă abundent.
Gazele scăpate din adâncime scot la zi atât noroiul fluid cât şi apa de infiltraţie, la care se adaugă, o oarecare cantitate de apă sărată de zăcământ. Revărsările de apă şi noroi au creat nu numai conuri ci şi o suprafaţă mlăştinoasă cu o vegetaţie specifică.
Regiunea este alcătuită din sedimente miocene, reprezentate prin gresii, nisipuri, argile şi marme. „La gloduri” este una dintre cele mai frumoase atracţii turistice din Bistriţa-Năsăud, un loc minunat de vizitat în care turiştii pot admira minunile naturii şi pot rămâne cu amintiri frumoase.
Fauna şi flora care s-au dezvoltat aici sunt indicatoare de umiditate şi salinitate moderată. „La gloduri” s-au dezvoltat şi două specii de plante foarte rar întâlnite în România. Este vorba de Henlea jutlandica şi Marionina argentea.