Maieru, una dintre cele mai bogate şi mai mari comune din judeţul nostru, are o istorie aparate, fiind locul unde a copilărit Liviu Rebreanu şi unde zeci de mame au fost decorate cu "Medalia Maternităţii" şi "Ordinul Gloria Maternă" de regimul comunist, având peste 10 copii.
Comuna Maieru este situată în partea de nord a județului nostru, la poalele munților Rodnei şi Bârgăului, fiind una dintre cele mai pitoreşti zone din Bistriţa-Năsăud. La Maieru a copilărit Liviu Rebreanu, care mărturisea că aici a trăit cele mai frumoase și mai fericite zile ale vieții sale.
Turiştii pot vizita aici Muzeul "Cuibul visurilor", pe care sătenii i l-au dedicat marelui prozator, unde sunt expuse o serie de manuscrise ale acestuia, dar şi o parte dintre lucrurile sale personale. Totodată, curioşii pot admira în acest muzeu şi elemente specifice populației din comună, de la portul tradiţional şi până la vase şi unelte.
În incinta muzeului a fost amenajat şi un colţ al „mamelor eroine”, unde sunt expuse poze vechi, dar şi cutiile în care se păstrau medaliile primite de acestea de la regimul de atunci.
Mamă eroină era un titlu onorific acordat femeilor care aveau zece copii sau mai mulţi. Ordinul se conferea după împlinirea vârstei de un an a celui de al zecelea copil, dacă toți ceilalți erau în viață.
Zeci de femei din Maieru au primit acest titlu, iar un mit care circulă printre săteni spune, mai în glumă, mai în serios, că de vină pentru numărul mare de copii născuţi aici este un tren care oprea dimineaţa la ora 5.00 în gara din localitate, care îi trezea pe oameni. Până se apucau de treabă pe lângă casă sau pe câmp, ei aveau timp să se ocupe şi de alte lucruri...
În ziua de astăzi, femeile din Maieru nu mai fac atâţia copii, multe dintre ele fiind plecate la muncă peste hotare, iar altele spun că le ajunge unul sau doi.
SURSĂ FOTO turism-360.ro