Turismul din spatele gratiilor revine! Pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud au fost înregistrate două dosare având același inculpat și același obiect. Primăriile din Bistrița și din Năsăud au fost date în judecată pentru că nu ar fi comunicat informații de interes public unui bărbat care nici măcar nu le-a cerut.
Gabriel Șchiopu a acționat Primăria municipiului Bistrița și Primăria orașului Năsăud în judecată pentru că cele două instituții nu i-ar fi comunicat informații conform legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, informații pe care însă acesta nici măcar nu le-a cerut!
„Nici în anul 2014 și nici în anul 2015 la registratura Primăriei municipiului Bistrița nu a sosit vreo solicitare formulată de domnul Gabriel Șchiopu, așa că municipalitatea nu furnizat nici un fel de informații” - a declarat pentru Bistrițeanul.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști.
Extrem de celebră în 2013 această practică, prin care sute de deținuți din țară au deschis procese la instanțele de judecată pentru a ieși din penitenciare, s-a redus în 2014 și 2015, însă, abia început, 2016 aduce deja procese pe această temă, pentru a le facilita deținuților din penitenciare plimbările între închisorile de pe teritoriul României.
Majoritatea proceselor intentate de persoanele private de libertate au scopul de obține transferul în alte penitenciare sau pur și simplu vor să facă o plimbare până la Bistrița.
Deținuții acționează în judecată diverse instituții a căror adresă poate fi găsită ușor și motivează în cererea adresată instanței că nu li s-au furnizat anumite informații de interes public, cum este și cazul de față.
Transportul unui deținut de la un penitenciar la altul presupune costuri însemnate pentru bugetul statului. O dată ajunși în fața judecătorilor nu puține sunt situațiile în care deținuții aflați în fața instanței susțin că nu au formulat nici o cerere de chemare în judecată și că n-ar avea habar despre existența vreunui astfel de proces.
Anul trecut, deși mai mic ca în alți ani, Penitenciarul Bistrița a asigurat transferul unui număr de 2942 de persoane private de libertate în vederea prezentării lor în fața organelor judiciare din țară. De asemnea, au fost primiţi în tranzit în vederea prezentării la instanțele bistrițene 677 de deținuți.
Deocamdată în aceste două dosare Tribunalul Bistrița-Năsăud nu a stabilit primele termene de judecată.
Bărbatul care a acționat în judecată cele două primării se află momentan încarcerat în Penitenciarul Timișoara și a cerut numai în 2015 de 13 ori Judecătoriei Timișoara să fie eliberat condiționat. În zadar însă... Judecătorii timișoreni nu i-au acceptat bărbatului eliberarea condiționată, înainte de termen, acesta a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în 1997 de Tribunalul Argeș.