Decizia de a descentraliza sistemul sanitar din Bistrita-Nasaud prin trecerea spitalelor din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a administratiei publice locale ii nemultumeste pe trei primari din judet. Acestia cred ca nu vor reusi sa sustina si sa asigure buna desfasurare a activitatii medicale.
Hotararea de a descentraliza sistemul sanitar ii pune pe ganduri pe trei primari bistriteni, care incep inca de pe acum sa se intrebe daca vor reusi sa mai duca si aceasta "povara" pe umerii lor.
In cadrul unei sedinte de lucru care s-a desfasurat astazi la Prefectura Bistrita-Nasaud, subiectul descentralizarii a fost intens dezbatut de cei afectati in mod direct de aceasta modificare.
Primul care si-a pus problema sustinerii din punct de vedere financiar a spitalului este primarul din Nasaud, Dumitru Muresan. Acesta sustine ca "eu nu voi aproba acest lucru decat daca se vor plati integral datoriile pe care la ora actuala le are spitalul si care ajung la circa 300.000 de lei. Eu nu pot sa imi asum o alta datorie. E suficienta cea pe care o am pana acum la Primaria Nasaud". De asemenea, la randul sau, directorul Spitalului din Nasaud, Adrian George, sustine ca "in urma evaluarii, noua ne-au fost reduse 40 de paturi si implicit si posturile fixe din spital, ce o sa fac cu oamenii care au lucrat acolo, in conditiile in care 23 de comune beneficiaza de serviciile noastre". In replica, prefectul judetului, Cristian Florian, a raspuns ca "va trebui sa se gaseasca o solutie. Daca dumneavoatra ca manager al spitalului nu sunteti in stare, atunci vor incerca sa o faca reprezentantii Consiliului Local din Nasaud. La dumneavoastra e o problema veche, de mai bine de un an si jumatate, 90 la suta din venituri se duc pe cheltuielile de personal, la un moment dat functionati doar pentru a asigura salarii angajatilor si nu pentru a asigura servicii medicale, ori asa ceva nu se poate".
Totodata, o alta problema a fost ridicata de primarul comunei Uriu, Serban Petru, pe raza careia functioneaza Preventoriul TBC de la Ilisua. Acesta spune ca "mi se pare nedrept ca o autoritate locala sa suporte aceste cheltuieli. Si la noi situatia e identica, aproape 90 la suta din bani merg pe cheltuieli de personal, adica din 800.000 de lei, doar 100.000 de lei ajung pentru intretinerea copiilor. Acum, daca Casa de Asigurari de Sanatate Bistrita-Nasaud va mai finanta doar 70 la suta pentru cheltuieli de personal, mie mi-ar reveni sa dau 250.000 de lei si nu am de unde".
Un alt reprezentant nemultumit a fost cel din comuna Teaca, care ar urma sa preia spitalul din aceasta localitate. Tot aceeasi grija o are si acesta, care considera ca "nu stiu daca vom putea sustine acest demers, e dificil, in conditiile in care noua ne trebuie 26.000 de lei doar pentru cheltuieli de personal si mai raman doar 2.000 pentru actul medical".
Cu toate ca acesti trei reprezentanti s-au declarat nemultumiti de aceste decizii, in ceea ce ii priveste pe managerii Spitalului Judetean de Urgente Bistrita-Nasaud si pe cel al spitalului din Beclean, acestia s-au delclarat multumiti de aceste decizii.
Dr. Mircea Gelu Buta, managerul spitalului judetean, sustine ca "acest lucru face dovada bunei colaborari pe care am avut-o in ultimii ani cu Consiliul Judetean. E o chestiune buna si noi nu avem datorii la ora actuala". De asemenea, nici spitalul din Beclean nu are datorii.
Astfel, in urma acestor modificari, cinci spitale ar urma sa treaca pana la data de 1 iulie din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a autoritatilor locale. Spitalul de la Bistrita va intra in subordinea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, cele de la Beclean si Nasaud, in subordinea Consiliilor Locale din aceste orase, spitalul din Teaca va apartine de Consiliul Local al comunei Teaca, iar Preventoriul de la Ilisua va intra in subordinea Consiliului Local Uriu.