Ultima analiză a apei de la izvoarele din Sîngeorz-Băi a scos în evidență faptul că trei dintre cele patru izvoare sunt infectate cu E.Coli. Potrivit șefei DSP, se mai poate consuma apă de la cele trei izvoare abia după dezinfectare, operațiune care este în sarcina primăriei.
Primarul orașului-stațiune Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău a dezvăluit astăzi faptul că trei izvoare de pe teritoriul localității păstorite de el sunt infectate cu E.Coli. Acesta a făcut publice analizele realizate de inspectorii Direcției de Sănătate Publică în toamna anului trecut, mai exact în luna octombrie.
Potrivit acestora, apa de la izvoarele Caba, Lăzărică, Canton nu este potabilă, fiind infectată cu E.Coli. Situația cea mai gravă pare să fie la izvorul Lăzărică. Singurul izvor fără probleme este cel la Cormaia. Izvoarele contaminate nu sunt celebrele izvoare de apă minerală, ci altele de la care populația obișnuiește să se aprovizioneze cu apă.
„Dragi sîngeorzeni, datoria mea este să vă informez în ce privește rezultatele analizelor la principalele izvoare de apă din zona Sîngeorz-Băi! O să spuneți că nimeni nu a murit. Sigur, nimeni nu a murit, însă poate să vă facă rău la sănătatea dumneavoastră. Decizia vă aparține, eu vă rog să anunțați și pe alții”, anunță primarul orașului-stațiune Traian Ogâgău.
Conform șefei Direcției de Sănătate Publică este de datoria primăriei să rezolve problema și să împiedice consumul de apă până când analizele vor arăta că apa nu mai este contaminată. Acest gen de analize se desfășoară periodic la izvoarele și fântânile publice din județ.
„În astfel de situații solicităm Primăriei să ia măsurile necesare pentru igienizare. Abia după ce analizele ies bine se poate consuma apa din locurile respective”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro șefa DSP, Anca Andrițoiu.
Pe de altă parte, primarul Traian Ogâgău spune că întreaga pânză freatică a fost compromisă în zonă, din cauza dejecțiilor animalelor, care ajung să afecteze și apa din fântânile oamenilor. Potrivit acestuia, analizele realizate de DSP au fost refăcute la un laborator privat, iar rezultatele au venit în urmă cu câteva zile, la fel.
„Am refăcut analizele pe care le-au făcut cei de la DSP, pentru că am zis că nu se poate să nu fie bună apa și au ieșit tot așa. Acum au venit rezultatele. Problema e că nu ai cum să igienizezi aceste izvoare. Întreaga pânză freatică a fost compromisă. E complicată treaba”, a spus pentru Bistrițeanul.ro, Traian Ogâgău.
Foto: Arhivă