Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a efectuat astăzi recepţia staţiilor de transfer al deşeurilor din judeţ. Acestea vor fi funcţionale abia
după achiziţionarea containerelor de depozitare. Construcţia celor cinci staţii a costat peste 8 milioane de lei.
Cele cinci staţii de transfer de la valea Boilor, Galaţii Bistriţei, Beclean, Năsăud şi Sângeorz-Băi au fost recepţionate astăzi de oficialii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi ai Ministerului Mediului, dar şi de cei ai firmelor care au executat lucrările.
Valoarea proiectului a fost de 8.440.000 de lei, sumă la care se mai adaugă alte peste 9 milioane de lei necesare achiziţionării containerelor şi a utilajelor cu care se efectuează transferul. Deşeurile colectate din judeţ vor fi transportate la staţiile de transfer unde vor fi presate, urmând ca apoi să fie duse la depozitul de la Tărpiu.
Cea mai mare dintre cele cinci staţii de transfer este cea de la Valea Boilor care va deservi zona Bistriţei. „Aici suprafaţa staţiei de transfer este de circa 2.200 de metri pătraţi, valoarea întregului contract privind realizarea acestor staţii şi a centrelor de colectare este de peste opt milioane de lei. Aici vor fi opt containere de câte 32 de metri cubi, staţia este amenajată însă pentru zece asemenea containere. Aici vor veni autogunoierele de 10 metri cubi arondate zonei Bistriţei care vor descărca în aceste containere. Se va face presarea lor de unde cu nişte mijloace de transport cu platformă vor fi transportate la depozitul ecologic de la Tărpiu”, explică Vasile Moldovan, managerul de proiect.
Pe lângă staţia de la Valea Boilor mai există două centre de colectare, pe strada Zefirului şi în Viişoara pentru colectarea deşeurilor voluminoase, a DEE-urilor şi deşeurile periculoase din gospodării.
„Dacă aici avem zece locuri de containere amenajate, în celelalte staţii sunt amenajate doar şase locuri şi vor fi montate patru containere. În staţiile de transfer unde există şi centre de colectare vor fi şi containere pentru deşeurile voluminoase”, spune Moldovan despre celelalte centre de colectare din judeţ.
Deşi s-a făcut recepţia lucrărilor, centrele nu sunt încă dotate cu containerele de colectare şi presare deoarece licitaţia de achiţiziţie a acestora a fost contestată şi este în curs de soluţionare. „În ceea ce priveşte echipamentele am lansat licitaţiile încă din luna octombrie a anului trecut, dar la containerele semi-îngropate suntem la a treia contestaţie depusă de către firmele participante care au depus oferta. Sperăm ca în două, trei luni de zile să putem să echipăm staţiile cu containerele necesare”, conchide Vasile Moldovan.