In unele parti ale judetului se mai pastreaza inca traditia vopsitului oualor in coji de ceapa, ornamentate cu frunze, si care sunt inedite in felul lor. Dupa ce ouale sunt uscate, se ung cu slanina sau ulei pentru luciu.
De Paste, vopsitul oualor este o traditie care se pastreaza din mos-stramosi. Daca pe vremuri, stramosii nostri nu prea aveau multe variante de vopsire a oualor, in zilele noastre, in comert se gaseste o gama varianta de produse care ne ajuta la colorarea acestora.
In unele parti ale tarii, traditia este dusa mai departe, iar ouale sunt vopsite intr-un mod cat mai ecologic si mai natural. Si anume ouale sunt vopsite in coji de ceapa si ornamentate cu frunze.
„Nici nu ma intereseaza sa vopsesc ouale cu fel si fel de substante care sunt acum prin magazine. Eu duc mai departe traditia si in fiecare sambata dinaintea Pastilor, la noi in familie se vopsesc ouale intr-un mod cat mai natural si cat mai ecologic”, ne povesteste o femeie de pe Valea Bargaului.
Reteta de vopsire a oualor cu coji de ceapa este una simpla si nu necesita nici costuri.
„Spre exemplu, pentru vopsirea a 15 oua este nevoie de cojile de la cinci cepe mari. Se pun intr-o oala 2-3 litri de apa, iar mai apoi se adauga doua linguri de otet si se lasa la fiert vreo 15 minute. Trebuie lasate la foc mic pentru a nu crapa. Dupa ce au fiert se scot cu o lingura de lemn si se lasa la scurs si racit fara sa se stearga. Dupa ce sunt uscate se ung cu slanina sau ulei. Daca vrei ca ouale sa fie si ornamentate inainte de a le pune la fiert pui o frunza, spre exemplu, de trifoi, iar mai apoi le pui intr-un ciorap”, ne sfatuieste femeia.
Gospodinele mai folosesc o serie de trucuri pentru ca ouale sa fie vopsite perfect. Se spune ca ouale trebuie sa aiba coaja neteda si curata pentru ca vopseaua naturala sa prinda cat mai bine.