In cadrul proiectul multilateral Comenius "Houses of Traditions", in care Grupul Scolar Lechinta este partener cu alte 6 tari europene, la fiecare mobilitate reusim cu succes sa ne facem cunoscuti si sa realizam un schimb de experienta util, in vederea optimizarii procesului educativ.
Acest proiect are ca obiectiv principal facilitarea cunosterii culturii si civilizatiei tarilor partenere prin intermediul participarii active si directe, prin interactiune si contact cu mediul educational al fiecarei tari in parte cat si utilizarea limbii engleze in contexte concrete.
Pentru a doua oara in cadrul proiectului, Grupul Scolar Lechinta, prin d-soara profesoara Barar Tincuta si d-na educatoare Matei Lavinia, a participat la intalnirea de lucru din Spania, in perioada 4 – 10 martie 2012. Coordonatoare a acestui proiect, scoala CEIP San Antonio din Torre Pacheco, Region de Murcia, a gazduit 6 echipe de profesori din Romania, Grecia, Polonia, Slovenia, Lituania si Turcia. Ne-au primit cu multa caldura, autoritatile locale si scolare fiind foarte implicate in aceasta actiune, avand grija sa ne faca sederea in Spania cat mai placuta. Evident, vremea a fost de partea noastra, cadorisindu-ne o saptamana de primavara, cand in Romania zapada insista sa-si prelungeasca sederea. Am vizitat orasul capitala al regiunii, Murcia si Cartagena, oras port la Marea Mediterana. ?n cele doua locatii am avut parte de vizite la muzee, parcuri naturale si expozitii inedite, intelegand astfel cultura, istoria si civilizatia spaniola si in special a regiunii Murcia.
Intalnirea din Spania a fost o buna imbinare intre munca, schimb de experienta si cunoastere a culturii prin contact direct cu aceasta. Conform programului de lucru, stabilit pentru aceasta intalnire, timp de 5 zile au avut loc workshop-uri in care reprezentantii tarilor partenere au avut discutii pe marginea desfasurarii proiectului, realizarea activitatilor propuse la nivel scolar si impactul educational si local pe care il are acesta. S-au decis detaliile tehnice pentru urmatoarele mobilitati pentru anul I de proiect, adica Polonia (6 – 12 mai 2012) si Lituania ( 3 – 9 iunie 2012). Avand in vedere faptul ca principala activitate a proiectului este realizarea de materiale in vederea “popularii” caselor traditiilor, in cadrul atelierelor de lucru s-au pus la punct detaliile realizarii acestora, evident pastrand nota originala a fiecarei tari. Ca ultim punct de discutie a fost adaptarea si modificarea programului si activitatilor in functie de nevoile sesizate. A fost o atmosfera de lucru democratica, asa cum este normal iar rezultatele si eficienta a putut fi vazuta in raportul final al fiecarei tari.
Un alt punct important a fost spectacolul prezentat de catre elevii spanioli, special pregatit pentru aceasta intalnire, in care am fost incantati sa vedem dansurile traditionale ale zonei spaniole pe care o reprezinta. Tot in aceeasi zi festiva a avut loc primul schimb de materiale. Toate cele sapte tari au adus perechi de papusi imbracate in costume traditionale, benzi istorice – in care au fost prezentate sub o forma cat mai atractiva principalele evenimente ale istoriei fiecarei tari, inregistrare video a dansului traditional si o prezentare a tarii, regiunii, localitatii si scolii partenere in proiect. Fiecare tara si-a prezentat produsele muncii elevilor din scoala lor, apoi in fata profesorilor si elevilor spanioli si-au prezentat tara si dansul traditional. A fost un moment emotionant atat pentru mine, cat si pentru colega mea atunci cand ne-am prezentat tara si traditiile romanesti, mai precis pe cele bistritene. Toti cei prezenti au fost placut impresionati de produsele romanesti care au concurat in frumusete si diversitate cu toate celelalte. Am revenit acasa cu materialele prezentate de celelalte tari si impreuna cu echipa de proiect am “mobilat” camerele “Casei traditiilor” din scoala noastra.
Asa cum ne-am dorit de la inceput, acest proiect are un impact pozitiv atat in cadrul echipei de proiect a Grupului Scolar Lechinta, cat si asupra promovarii nationale/ regionale/ locale si a unui foarte benefic schimb de experienta la nivel educational. Ne declaram onorati sa participam la acest proiect, pe care il desfasuram cu drag in scoala noastra.
prof. Tincuta Barar,
coordonator proiect – Grupul Scolar Lechinta